Recensioner

The Tooth

tisdag 18 mars, kl 10:33 av 0 kommentarer

TheToothTandläkarskräck? Hoppa i så fall över The Tooth, Oni Press senaste all-star-projekt med Cullen Bunn (Sixth Gun, Superman/Batman, Deadpool Kills the Marvel Universe), Shawn Lee (manusdebut här men innan mångårig och namnkunnig serietextare bl a på IDW) och Matt Kindt (Mind MGMT, Revolver, Justice League of America). Konceptet är verkligen high weird: helt vanlige killen Graham drabbas av en förbannelse när han ärver sin onkels hus: ett mytologiskt monster i form av en tand (eller snarare en korsning mellan en tand och Hulk) tar sin boning i hans mun och hoppar då och då ut för att urskillningslöst slå ihjäl saker (poliser, förbipasserande, kultister, spöken, vampyrer, ni vet det vanliga). Det tär en smula på förhållandet till flickvännen Beatrice, och etter värre blir det när Graham börjar jagas av charmerande och psykopatiske sydstatsockultisten Caleb King. Cue tillbakablickar till antikens Grekland och Tandens födelse samt explicita splatterscener galore.

The Tooth är en mysrysligt trevlig skräckserie som greppar sina referenser från hela fältet: mytologitung ockult-skräck a la H P Lovecraft, giallo-splatter, inte så lite blinkningar till de stora förlagens monster-ensam-utstött-figurer (Swamp Thing, Man-Thing, den tidigare nämnde Hulk), vilket i sin tur såklart går tillbaka till den gotiska skräckens Frankenstein, en stor dos Twilight Zone och så lite Cronenbergsk body horror som körsbäret på toppen. Skaparteamet är väl verserade i genren: Cullen Bunn och Shawn Lee fixar fint att ge en egen touch till stapelvaror som den överväldigade Medelsvensson-typen Graham, den lätt karikerade skurken Caleb King och den inte-så-handfallna-trots-allt-flickvännen Beatrice. Matt Kindt öser på med de avslitna kroppsdelarna och tand-penetrerade vampyrerna – särskilt scenerna i början där The Tooth tar sin boning i Grahams mun ger upphov till flera slående läbbiga sight gags.

I god Hellboy-anda (se där en annan influens) trappas också stämningen upp från krypande kroppslig skräck i början till genuin ockult action mot slutet; slutstriden mot Caleb King och hans mytologiska kompanjoner hade inte varit malplacerad i en senare Harry Potter-film, och det menar jag som en komplimang. Grandiost överdåd i bästa Grand Guignol-anda. Överlag är detta en av de mer klockrent underhållande seriesamlingar jag läst på sistone: skamlös schlock som aldrig någonsin ber om ursäkt för sin Gott-och-Blandat-approach till skräckserieberättandet. Gott humör och fin seriekärlek från första till sista rutan.

Som mångårig seriemissbrukare uppskattar man också de roliga meta-inslagen i denna påkostade hårdpärmsupplaga: i början presenteras barnskisser på The Tooth och The Tooth som D&D-monster (1000 Hit Points!), och här och där i albumet bjuds vi också på reklam- och insändarsidor från fiktiva pulpskräckmagasinet The Tooth. Så tillfredsställer man en nördmålgrupp! Shazam rekommenderar: sätt tänderna i The Tooth!

Manus: Cullen Bunn, Shawn Lee
Illustration: Matt Kindt
Förlag: Oni Press
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...