Krönikor och åsikter

I backspegeln

onsdag 19 mars, kl 07:00 av 1 kommentar

På våren 2008 hade jag bestämt mig. Jag skulle ha en egen hemsida om serier. Jag kom på namnet rätt snabbt, Weltklasse Serier. Sen var det bara ett litet krux. Bygga en hemsida. Jag hade ingen aning om hur så det var bara att börja från grunden och lära mig Dreamviewer (har jag för mig att det hette). Jag hade haft ambitiösa hemsidesprojekt tidigare, under åren strax efter eller under studietiden (minnet sviker) så planerade jag en sida om historiens värsta folkmord. Senare hade jag planer på en sida om något som hade med klassiska fotbollsspelare att göra (pre-1970 typ). Så en sida om serier kändes, speciellt i jämförelse med en hemsida om folkmord, som ett ganska lagom projekt. Det var ju bara det där med det dära tekniska. FTTP. Ladda upp sidan. Server. Domän. Mycket var det. Jag ägnade tre-fyra månader åt det och fick till slut upp något. Men snyggt var det inte och uppdateringarna var inte direkt smidiga. Så jag gav upp och började blogga istället. Det enda som hängde med förutom namnet från hemsidan var den Photoshop bild som min bättre hälft bidragit med. Weltklasse Serier i guld och en tröja med nr nio.

Så i augusti 2008, närmare bestämt 26 augusti 2008 inledde jag bloggandet med att skriva om Francois Bourgeon som skulle teckna en fortsättning på sin klassiker Resande med vinden. Genom bloggen kom jag i kontakt med Ferdinand, en av Shazams grundare som då drev en annan blogg, Junkultur. Vi träffades ibland när jag var i Stockholm med jobbet och pratade framförallt serier. Sedan startades Shazam av fyra bloggare och jag läste den givetvis och började samtidigt känna att det var svårt att driva en blogg med min ambition att publicera minst ett inlägg varannan dag. Så jag föreslog för Ferdinand att jag skulle börja blogga för Shazam och på den vägen är det. Den 30 september 2009 publicerade jag mitt första inlägg, Hur Spirou blev Spirou, en recension av Emilé Bravos fantastiska Spiroualbum och passade på att dela ut min första fullpoängare. Min tanke var att parallellt fortsätta med Weltklasse Serier men den idén övergav jag snabbt och fokuserade på Shazam. Tanken när jag började blogga var att jag skulle bredda vad Shazam skrev om, det var då en betydligt större fokus på superhjältar än idag. När jag idag blickar tillbaka så tycker jag definitivt att jag gjort just det och det kommer jag att fortsätta med.

Det har varit jäkligt kul att vara en del av Shazam under de här åren med både toppar och dalar. Nu känns det som att vi är på väg uppåt igen där vårt senaste tillskott Andreas bidragit stort. En genomgående trend med färre kommentarer är trist men ett stabilt läsartal har vi. Det är väl iofs inte bara vi som drabbats av minskat antal kommentarer, själv läser jag andra bloggar främst via appen Pulse och kommenterar nästan aldrig något numera. Lite trist, en kommentar på ett inlägg är nästan alltid trevligt.

När jag blickar tillbaka så var nog det allra roligaste när jag, Johan och Ferdinand livebloggade från Spx 2010 på en del av bloggen som tyvärr inte går att nå längre. Bland höjdpunkterna vad gäller texter är det svårt att plocka fram favoriter, det har trots allt blivit 495 inlägg publicerade så här långt och med det är jag ”mest” Shazamare 🙂 Av intervjuerna som numera har åtminstone ett par år på nacken i de flesta fall så är den klart bästa den med Lisa Wibom som driver Wibom Books, mest tack vare Lisas svar. Bland de ambitiösaste projekten får nog Den 21e Fantomens död sägas sticka ut och det blev också alldeles för stort, totalt tre inlägg i hur den 21e Fantomen skulle tas av daga och långt ifrån fullföljt.

Framöver då? En sak jag funderat på ett tag kommer att debutera under jubileumsveckan och förhoppningsvis leva sitt eget liv lite grand. Jag har också planer på intervjuer med två av mina favoritserieskapare men det har jag å andra sidan funderat på bra länge men förhoppningsvis tar jag mig samman. Jag är mer sugen på att blogga än på bra länge och ser fram emot de kommande fem åren på Shazam och jag hoppas att vi framöver lever upp till vår något skrytiga devis ”Sveriges största blogg om tecknade serier”.

Kommentarer

  1. stora jag says:

    Ja, kör gärna fler intervjuer och ta upp lite annat runt serier t. ex. plastfigurer. Presentera gärna seriebutiker och seriefestivaler, i när och fjärran. Lite variation i artiklarna är alltid roligt.

    Tack!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...