Recensioner

Uncanny Avengers #5-11

måndag 26 maj, kl 16:49 av 1 kommentar

3504558-05aUriel och Eimin, tvillingbarn till den förvrängde X-mannen Archangel, arvtagare till Apocalypses tron samt skyddslingar till den tidsresande marodören Kang anländer till vår värld och sprider död och förintelse i sin väg.

Captain America och hans Avengers Unity Squad, bestående av både mutanter och människor, ger sig ut på jakt men när tvillingarna avslöjar vad Wolverine och hans team Uncanny X-Force gjort med deras far och ett barn som också var arvtagare till Apocalypses tron utesluter Cap Wolverine från Avengers, vilket får till följd att teamet splittras.

Medan de två grupperingarna söker efter tvillingarna passar dessa på att skaffa sig sina egna fyra ryttare till Apokalypsen, återupplivade nära och kära till både Avengers och X-Men. Hur ska detta sluta?

2971174-06De första fyra numren av Uncanny Avengers som jag tidigare recenserat var en besvikelse. Min förhoppning var att det här skulle bli en tidning som blandade det bästa från bägge varumärkena (Avengers och X-men) och med den skicklige författaren Rick Remender samt tecknaren John Cassaday vid rodret såg det mycket lovande ut. Det jag läste var däremot trött och oengagerad dussin-Marvel och jag beslutade mig för att Uncanny Avengers inte var något för mig. Jag kunde dock inte sluta snegla på den och när euforiska recensioner började regna över fortsättningen på deras öden med Apokalypsens tvillingar samt att min favorit-Avengersskurk Kang dök upp var jag tvungen att hoppa på tåget igen.

3001177-07Problemet var bara att jag inte hade läst Remenders Uncanny X-Force, som hyllats här på Shazam, så för att få ut det mesta av Uncanny Avengers var jag helt enkelt tvungen att göra det, vilket blev en sällsynt trevlig bonus. Helt plötsligt öppnades en helt ny värld av riktigt bra Marvel-serier som jag totalt hade missat och händelserna i Uncanny Avengers är nästan en direkt fortsättning på Uncanny X-Force, både vad gäller skeendena och kvalitén.

Redan i Uncanny Avengers #5 börjar allt hamna på plats med ett fantastiskt välstrukturerat och innehållsrikt nummer som dessutom tecknas av den förträfflige Olivier Coipel (John Cassaday lämnade tidningen från #4 och fortsatte istället att göra seriens utsökta omslag). Här kidnappar Kang tvillingarna, teamet utökas med mutanten Sunfire och gamla Avengers-veteranerna Wasp och Wonder Man, Havok håller tal till nationen och Grim Reaper dyker upp. Och det här är bara början:

3029650-08aThors ödesdigra kamp mot Apocalypse för 1000 år sedan, tvillingarna som dödar en Celestial med hjälp av Thors gamla yxa Jarnbjorn, rymdstationen P.E.A.K. som störtar mot Rio de Janeiro, Wolverine och Thors skelett i garderoben, Sunfires ågren över att ha varit en av Apokalypsens ryttare, Scarlet Witchs beslut samt allt vad det innebär av fasa och ångest när delar av Avengers Unit Squad tvingas möta Apokalypsens nya fyra ryttare.

Helt plötsligt har jag nu en tidning som är ett destillat av samtliga mina behov med Marvel-serier. Om du har följt Bendis Avengers eller läst Remenders Uncanny X-Force är Uncanny Avengers närmast att likna vid en religiös upplevelse eller nerdgasm. Bra karaktärer, mycket action, mutanter och superhjältar, kontinuitet, episka skeenden, avancerat team work, splittringar, familj och bäst av allt…Kang! I fristående numret Uncanny Avengers #8AU (tecknat av Adam Kubert) lyckas Remender till och med med konststycket att leverera en Age of Ultron-tie in som är bra där vi får mer kött på benen om historien med Kang och hans uppfostran samt planer för tvillingarna.

3058264-08auMed den fantastiske Daniel Acuña som ny tecknare i #6-11 blir Remenders Uncanny Avengers summa summarum en alldeles underbar superhjälteserie som har allt. Rick Remender går från klarhet till klarhet som stor serieskapare. Precis som Jonathan Hickman har han skapat sin egen lilla kontinuitet inom Marvels universum vilket är oerhört tillfredsställande om du börjar läsa hans serier vilket jag starkt rekommenderar. Själv ska jag raskt utöka Marvel-högen med Remenders Secret Avengers och Captain America så att jag kan suga ännu mer på Uncanny Avengers-karamellen. Det är fascinerande att Remender kan hålla en så hög kvalité i allt han skriver och då har jag ändå inte nämnt hans utmärkta kreatörsägda serier hos Image Comics (Black Science, Deadly Class och kommande Low) samt Fear Agent från Dark Horse Comics.

Om du älskade Remenders Uncanny X-Force, gillar old school-Avengers och galen såpopera med twist à la X-Men samt vill läsa en riktigt bra superhjälteserie från Marvel finns det ingen anledning att tveka. Skaffa dig Uncanny Avengers…idag!

Manus: Rick Remender
Illustration: Olivier Coipel, Daniel Acuña, Adam Kubert
Färgläggning: Laura Martin (#5), Frank Martin (#8AU)
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Niklas says:

    Nummer 20 kommer den här veckan så finns mer att läsa 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...