Recensioner

Avengers World #6-10

torsdag 25 september, kl 22:22 av 0 kommentarer

portrait_incredibleEfter mina recensioner av Avengers och New Avengers är turen så kommen till Nick Spencers Avengers World #6-10 (kommer ut i trade i november med titeln Avengers World Vol.2: Ascension)

Avengers utkämpar ett krig mot onda krafter på tre fronter: A.I.M. Island som helt plötsligt förvandlats till en futuristisk jätteö som hotar USA:s östkust, skurkstaten Madripoor som nu vilar på huvudet av en gigantisk drake på väg mot Shanghai samt en underjordisk stad i Italien – kallad De dödas stad. Avengers möter tufft motstånd från A.I.M., Gorgon och den mäktiga trollkvinnan Morgan Le Fay men får oväntad hjälp från både framtiden och världens alla hörn.

Jonathan Hickman och Nick Spencer har gemensamt kokat ihop den här soppans första arc och Hickman har nu med varm hand lämnat över skrivandet helt till Spencer själv. Tecknaren Stefano Caselli från första arcen har fortsatt förtroende men vartannat nummer tecknas av Marco Checchetto. Nick Spencer har gjort sig ett namn med Image Comics långkörare Morning Glories och bjuder även på hejdlös komedi i förträffliga Marvel-serien The Superior Foes of Spider-Man som sorgligt nog avrundas senare i höst. Han var även ansvarig för andra volymen av Secret Avengers och samarbetade med Hickman i de tidigare numren av Avengers som ledde fram till eventet Infinity så han är ingen gröngöling när det gäller Jordens mäktigaste hjältar.

1o0aglDe flesta Avengers som får stå i rampljuset här är de nya tillskotten till teamet som Hickman introducerade i tidningen Avengers första två arcs, men tråkmånsarna Hyperion och Nightmask gör inget större intryck. Istället är det de gamla medlemmarna från New Mutants – Sunspot och Cannonball – som själ showen med sina barnsliga upptåg och orädda mentalitet. Spencer passar även på att introducera två nya team från andra delar av världen som gärna vill hjälpa Avengers i deras kamp: Från Kina kommer teamet The Ascendants och i De dödas stad stöter Starbrand, Spider-Woman, Hawkeye och Nightmask på EU:s egen lilla superhjältemaskin Euroforce under ledning av gamle Avengers-medlemmen Black Knight. Vi får även stifta bekantskap med Kinas eget S.H.I.E.L.D. – S.P.E.A.R. – som också har en högtflygande hemlig bas, kallad The Circle. Det som lovar mest för seriens ovissa framtid är dock när Sunspot och Cannonball skickas på uppdrag till framtiden för att hämta hem de unga medlemmarna i Next Avengers. Dessa framtida barn till Avengers från en mörk dystopisk värld där Ultron tagit över världen och förintat deras föräldrar dök upp första gången i den animerade filmen Next Avengers: Heroes of Tomorrow (2008) och har senare gjort ett kort gästspel i serieform under Bendis Avengers-run. Min åttaårige son, som älskar filmen, kommer att jubla när jag visar honom tidningen eftersom han upprepade gånger frågat mig om inte Next Avengers finns med i någon av alla högar som hotar att välta bokhyllorna här hemma och jag måste själv konstatera att jag är ganska sugen på att läsa mer om Henry Pym Jr., Francis Barton, Torunn, Azari T’Challa och James Rogers.

ESIYAvlAvengers World är långt ifrån lika mäktig som Hickmans episka berättelse i Avengers och New Avengers och de tre parallella handlingarna ger ett splittrat intryck och egentligen har inte mycket hänt trots att vi är 10 nummer in i serien. Nick Spencers berättelse är dock inte dålig utan erbjuder en klassisk team book utan krusiduller av den typen som man kunde läsa förr. Ett skönt pojkboksäventyr i supertights helt enkelt och befriad från grubblerier, snåriga handlingar, tröttsamt prat och pretentiösa manér som tidvis präglar Hickmans bägge Avengers-titlar. Caselli och Checchetto gör det de ska och vill du läsa en lite mer lättviktig Avengers-serie än Hickmans är det här något för dig.

Manus: Nick Spencer
Illustration: Marco Checchetto, Stefano Caselli
Färgläggning: Andres Mossa
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...