Recensioner

Letter 44, Vol.1: Escape Velocity

onsdag 8 oktober, kl 23:08 av 2 kommentarer

20906789För drygt en månad sedan lämnade jag Marvel och Images trygga seriefamn för att utforska nya serier från andra förlag vilket resulterade i bland annat två nya trevliga bekantskaper, Bodies (Vertigo) och Winter World (IDW). Nu tänkte jag sätta tänderna i tre serier från det lilla förlaget Oni Press, mest känt för utgivningen av Scott Pilgrim och The Sixth Gun, och det blir två trades och en serie från min pull list. Först ut har vi första volymen av Letter 44, skriven av Charles Soule och tecknad av Alberto Jiménez Alburquerque.

När USA:s 44:e president, Stephen Blades, tillträder sitt ämbete gör han det med tillförsikt och målmedvetenhet. Efter att förre presidenten lämnat landet i en ekonomiskt nedåtgående spiral till följd av kostsamma krig på flera fronter tänker president Blades vända skutan, ända tills han läser brevet som ligger på hans skrivbord, adresserat till 44:e presidenten med hans företrädare som avsändare. Där redogör USA:s 43:e president, Francis T. Carroll, om orsaken till att han under sina åtta år vid makten mobiliserat försvaret till bristningsgränsen och pumpat in pengar i försvarets forskning och utveckling. För sju år sedan upptäckte NASA en främmande bas eller gruvkoloni i det avlägsna Asteroidbältet mellan planeterna Mars och Jupiter. Vilka som byggt den eller varför är inte känt men president Carroll tog det säkra före det osäkra genom att stärka försvaret utifall jorden stod inför en eventuell invasion av utomjordingar. För tre år sedan skickade man också upp en rymdfarkost, USS Clarke, bemannad med fyra militärer och fem forskare för att studera konstruktionen på nära håll. Nu är det alltså upp till president Blades vad han ska göra med den här informationen.

MTVG-441Förutom att Charles Soule är musiker och advokat så är han också en synnerligen flitig serieförfattare. För närvarande innehåller hans CV tre pågående DC-serier (Red Lanterns, Swamp Thing, Superman/Wonder Woman) och nyligen skrev han också ett exklusivt kontrakt med Marvel där han också har tre serier igång (Death of Wolverine, Inhumans, She-Hulk). I oktober 2013 kom första numret av Letter 44 ut och samlingen jag håller i min hand samlar seriens första sex nummer. Serien har klassisk konspirationsteori som tema med mycket hysch hysch, hemliga agenter, dolda agendor, hemliga militära underrättelsetjänster och ”vem kan man lita på?” Förutom detta har vi en parallell handling där vi får följa besättningen på USS Clarke i en Alien-liknande miljö där vi inte vet vilka utomjordingarna är, hur de ser ut eller om de är vänliga eller fientligt inställda till oss. Soule passar också på att krydda berättelsen med lite nutidshistoria där Obama (som påpassligt nog är USA:s 44:e president på riktigt) är seriens Blades och George W. Bush symboliseras av Francis T. Carroll. Soule spinner här vidare på tanken varför det inte blev så mycket bättre i USA som alla trodde det skulle bli efter Obamas tillträde och även om Obama förmodligen inte har ett intergalaktiskt hot på halsen så väcker det en del tankar i min sjuka seriehjärna.

Letter44No2Själva grundkonceptet om ett yttre hot eller om hotet kommer från oss själva funkar mycket bra även om historien inte gör några större åthävor utan ter sig ganska ordinär i sammanhanget. Mest lyckad är rymdbesättningens öden och äventyr och serien kommer att leva så länge vi hålls på sträckbänken om vilka utomjordingarna är och vem som är vän eller fiende i presidentens egen omgivning. Letter 44 är mycket bra skriven med bra, men ytliga, karaktärer så det ända klagomålet jag har gäller egentligen tecknaren Alburquerque. Med en så pratig serie som Letter 44 ändå är kräver mina ögon något att vila på emellanåt men Alburquerques stil är knepig och faktiskt rent medioker med konstiga ansikten och hafsiga miljöer. Det ända elementet där han lyckas är i rymden och det känns också som om han lagt mest tid på den delen av berättelsen. Det tämligen bleka tecknandet gjorde att Letter 44 kändes som att den kunde ha blivit riktigt bra med en bättre tecknare och det är en känsla som är svår att skaka av sig.

Manus: Charles Soule
Illustration: Alberto J. Alburquerque
Färgläggning: Dan Jackson
Förlag: Oni Press
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. […] att ha börjat min utforskning av relativt nya serier från Oni Press med första traden av Letter 44 är det dags för en serie som bubblar rätt så mycket på nätet just nu – The Bunker av […]

  2. […] var det dags för min sista recension av nya serier från Oni Press. Först ut var Letter 44 av Charles Soule, följt av Joshua Hale Fialkovs The Bunker och nu avslutningsvis tre nummer av en […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...