Recensioner

The Rise of Aurora West

fredag 9 januari, kl 08:38 av 0 kommentarer

the-rise-of-aurora-westEn av de bästa serierna som kom ut 2013 var Battling Boy av Paul Pope om den fiktiva staden Arcopolis, invaderad av monster som kidnappar barn, som förlorar sin enda superhjälte, Haggard West, för att sedan få två nya: Gudasonen Battling Boy, som skickats till jorden för att genomgå sitt mandomsprov, och Haggards dotter, Aurora West, som tränat hela sitt unga liv för att ta sin faders plats.

Paul Pope och hans serie för alla åldrar belönades 2014 både med en Harvey Award (Best Cartoonist) samt en Eisner Award (Best Publication for Teens) och i oktober 2014 kom så äntligen en fortsättning där Pope tillsammans med medförfattaren J.T. Petty och tecknaren David Rubín tar en närmare titt på Auroras uppväxt i The Rise of Aurora West. Förutom fokus på Auroras långa och hårda utbildning som monsterjägare får vi också en närmare inblick i Haggard Wests dagliga kamp för att rensa upp Arcopolis gator från monster. Terror och nattliga utegångsförbud är en del av vardagen men den skugga som vilar mörkast över familjen West är det faktum att Auroras mamma mördats av ett av dessa monster. Haggard lyckades aldrig hitta mördaren men hans dotter har beslutat sig för att lösa mysteriet på egen hand. Kosta vad det kosta vill.

Aurora-ForSampler-hires_Page_2Det första som slog mig när jag började läsa The Rise of Aurora West var en stygn av besvikelse. Förutom att det är en pocket, som är något mindre än Battling Boy både till formatet och sidantalet, är den också i svartvitt från pärm till pärm. Nu har jag inget emot svartvitt men Paul Pope skämde verkligen bort mig med sin färgsprakande värld i Battling Boy och när han nu även lämnar över teckningsuppdraget till den begåvade men inte lika mästerlige David Rubín tar det några sidor av muttrande innan jag kommer in i boken. Jag behöver dock inte muttra speciellt länge eftersom det mesta av känslan och världen från Battling Boy är sig lik (inklusive Auroras mentor och lärare Ms. Grately samt The Ghoul Gang med Sadisto och Coil i spetsen) och även om sidantalet är mindre innehåller The Rise of Aurora West avsevärt mycket mer action, drama och information än den tidigare utgåvan. Rubíns mangaliknande stil är mycket dynamisk och tilltalar mig mer och mer.

Aurora-West1Bokens största stjärna är självklart Aurora själv, en ascool tonårshjälte med skinn på näsan men inte utan fel och brister, men jag är också mycket glad att få lära känna Haggard närmare, speciellt med tanke på hans tidiga hädangång i Battling Boy, och The Rise of Aurora West är till syvende och sist en riktigt bra far och dotter-berättelse. I en intervju med Paul Pope läste jag att han instruerat Rubín att rita Haggard utan mask som en blandning mellan Johnny Cash och Robert Mitchum och Pope kan verkligen inte vara besviken på slutresultatet. Haggard är en skön mix av Tony Stark och Batman med en käklinje värdig Superman och jag får rysningar av hans patos och härliga gizmos och framförallt att han och Aurora har en alldeles egen Westmobile.

640The Rise of Aurora West är ett välkommet kapitel i Paul Popes nya universum med sin blandning av pulpig science fiction och mytologisk fantasy. Vi får mer kött på benen när det gäller Arcopolis och monstren som hemsöker staden och David Rubín lyckas på ett bra sätt behålla Popes sköna design samtidigt som han behåller sin egen stil. Alla, liksom jag, som längtar efter fortsättningen på Battling Boy får hålla sig till tåls men redan i oktober 2015 kommer fortsättningen på Auroras äventyr i den andra och avslutande delen Fall of The House of West. Detta är fortfarande bara början på en mycket spännande värld och berättelse och vi har ännu inte fått svar på alla frågor: Varifrån kommer monstren och varför kidnappar de barn?

Manus: Paul Pope, J.T. Petty
Illustration: David Rubín
Förlag: First Second
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...