Allmänt

Läsning mot antisemitism

tisdag 27 januari, kl 21:20 av 2 kommentarer

mausOm du käre läsare mot förmodan känner någon som hyser antisemitiska åsikter så finns det hjälp av få även för en sådan skithög. Idag är det 70 år sedan Auschwitz befriades, det värsta av förintelselägren och en kulmen på århundraden av europeisk antisemitism. Efter Förintelsen tycker man att Europa borde ha gjort upp med antisemitismen men onda företeelser förgås tyvärr sällan. Idag kan man läsa att nazister spärrade av radiohuset i Falun och krävde att Sveriges Radio inte skulle rapportera om Förintelsens minnesdag. Nazister förenas i sin antisemitism eller judehat av sina själsfränder inom islamistiska och salafistiska organisationer. Efter attacken mot Charlie Hebdo begicks en annan lika feg attack mot en judisk butik i Paris. En mindre men lika allvarlig antisemitism finns framförallt bland delar av vänstern och muslimer med rötterna i Mellanöstern, i många länder där är antisemitism det normala. Likhetstecken sätts i de fallen mellan att vara jude och Israel-Palestina konflikten och gör alla judar ansvariga för Israels övergrepp på palestinier. Hjälpen jag pratade om kan utgöras av serier. Det finns ett flertal serier om antisemitism och Förintelsen. Den bästa serie som gjorts behandlar just Förintelsen, Art Spiegelmans Maus. En serie som borde vara obligatorisk läsning för alla Sveriges skolungdomar. The Plot, Will Eisners sista serie anbefalles också. Börja där. Jag kommer sedan under året att skriva om flera andra serier som behandlar antisemitism och Förintelsen. Det är mitt bidrag till minnet av den.

Kommentarer

 1. Anders Lundgren says:

  Lovvärt initiativ Rikard!
  Men bara så att vi har händelseförloppet klart:
  7 januari: Morden på och utanför Charlie Hebdos redaktion.
  8 januari: En polis mördas vid en trafikkontroll av en anförvant till terroristerna som genomförde attacken den sjunde.
  9 januari: En judisk mataffär i Paris belägras, gisslan skjuts – allt i akt och mening att assistera de två terroristerna som genomfört attackerna mot CH.

  Ser fram emot framtida serietips.

 2. Rikard says:

  Tack Anders. Inser att minnet sviktar även här.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...