Recensioner

Silver Surfer Vol.1: New Dawn

måndag 16 februari, kl 22:23 av 1 kommentar

20898014The Incredulous Zed utser Silver Surfer till det omöjliga palatset Impericons förkämpe. Impericon, ett galaktiskt nöjescentrum som dolts för alla Galactus härolder för att överleva, hotas av den mäktiga existensen Never Queen och för att ”motivera” Surfer i hans stundande kamp kidnappar Zed den person som betyder mest för honom i hela universum. Denna person är dock inte hans älskade Shalla Bal, Alicia Masters, Nova, Mantis eller någon annan som Silver Surfer känner till utan Dawn Greenwood, en ung flicka från Anchor Bay, Massachusetts som tillsammans med sin familj driver ett Bed and Breakfast vid havet. Hon älskar sin hemstad så mycket att hon aldrig vill lämna den och nu befinner hon sig plötsligt i fångenskap långt ut i rymden. Silver Surfer lovar att stoppa Never Queen men snart visar det sig att Zed inte varit helt uppriktig när det gäller drottningens önskan att tillintetgöra Impericon.

Silver-Surfer-memoriesEfter att ha recenserat första numret av Silver Surfer, författad av Dan Slott (Amazing Spider-Man) och tecknad respektive färglagd av Michael Allred och Laura Allred (FF), samt den lilla aptitretaren ”Girl On Board” från samlingen All-New Marvel Now! Point One har serien legat på hög i min bokhylla. Jag störde mig rätt mycket på att första numret inte levde upp till det som levererades i ”Girl On Board” där vi får en alldeles bedårande och rolig berättelse med mycket kärlek och värme som dessutom bara är tio sidor lång. Nu när jag läst igenom de första fem numren som samlas i första traden Silver Surfer Vol.1: New Dawn känner jag mig dock mycket mer positiv. Första traden består av två små arcs: I Silver Surfer #1-3 avslöjar Surfer Zeds dubbelspel och räddar Dawn medan #4-5 handlar om när det omaka paret återvänder till Anchor Bay och efter en händelse med mycket magi inblandad frågar Dawn om Surfer vill ta med henne på en resa och visa henne universum.

silver-surfer-3Nya Silver Surfer lever verkligen upp till epitet All-New Marvel Now! där surfaren slutat vara en grubblande dysterkvist och istället funnit ett sällan skådat lugn och självsäkerhet där han till och med kan kosta på sig att driva med sig själv. Själva upplägget är lånat med kärlek från TV-serien Doctor Who där surfaren är doktorn och Dawn hans sidekick i en resa genom tid och rymd som egentligen inte börjar förrän i nästa arc. Slott och Allred presenteras tillsammans som ”berättare” istället för författare respektive tecknare vilket känns helt rätt och Silver Surfer är en underbar saga om valmöjligheter, önskningar och kosmos. Historien är charmig, rolig, galen, surrealistisk och bitvis fullständigt magisk. Serien förvaltar arvet efter Stan Lee och framförallt Jack Kirby och lyckas med detta utan att ta sig själv på för stort allvar. Vi får även ett roligt gästspel av Guardians of the Galaxy och får träffa Surfers gamla Defenders-polare Hulk och Doctor Strange.

nTnHOETSeriens huvudpersoner är bägge två helt fantastiska och helgjutna karaktärer och det kommer att bli en fröjd att få följa med dem på äventyr i galaxen. Jag tänker inte avslöja allt för mycket av vad som händer i första traden utan lämnar det till dig som läsare att få upptäcka men själv njöt jag verkligen av serien, speciellt de två sista numren där Surfer och Dawn lär känna varandra lite bättre. Samspelet och dialogen dem emellan är mycket underhållande och jag kan fresta med några scener. Bland annat kallar Dawn Surfers bräda för Toomie eftersom han hela tiden säger ”To me, my board!” och Surfer kan allt om vår jords så kallade pop-kultur. ”Bruce Willis var ett spöke, Vader var Lukes pappa och Rosebud var en släde”. Sedan ska vi inte tala om hur många gånger Silver Surfer nämner ”The Power Cosmic”. Det är lika roligt varje gång 🙂

Manus: Dan Slott
Illustration: Michael Allred
Färgläggning: Laura Allred
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Niklas says:

    Så himla härligt att många av de här nya små guldkornen har sluppit undan tie-ins till ”events” 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...