Recensioner

[Tema: Barnserier] Trollskogen

tisdag 12 maj, kl 21:48 av 0 kommentarer

trollskogenDet blir inte ens en kort betraktelse från helgens SIS från min sida, jag tillbringade endast en kortare tid på festivalen. Det blir dock lite recensioner av bytet från festivalen framöver med särskilt fokus på barnserier. För nu har de getts ut, förstlingarna i Rabén & Sjögrens barnseriesatsning som sköts av Kolik-duon Josefin Svenske och Fabian Göranson och jag kommer givetvis att recensera alla och framöver kommer även en intervju med Fabian Göranson.

Först ut är Trollskogen av John Bauer, f´låt jag menar John Holmvall. Holmvalls serier är enormt influerade av Bauers magiska sagovärld och en del har han hämtat rakt av från Bauer. Inget fel i det för John Bauer är en av mina absoluta favoritillustratörer, en mästare helt enkelt. På den nivån är inte Holmvall men det är å andra sidan en omöjlig jämförelse. Holmvall är i sin egen rätt en särdeles skicklig tecknare av såväl blonda flickor/älvor som långnästa och smutsiga troll. Berättelserna om bortbytta barn, luriga troll och barn som gått vilse i trollskogen ackompanjeras fint av mörk trollskog. Så teckningsmässigt är Trollskogen en ren fest för ögat med suveräna färger och ett överflöd av detaljer.

Medan teckningarna är albumets styrka är dess svaghet berättelserna i sig, de är inte dåliga men det är ingen som lyfter sig över de andra heller. Kontrasten är stor mellan de fantastiska teckningarna och de oftast rätt menlösa berättelserna. Det ska givetvis sägas att en man på väg in i medelåldern inte är målgruppen men jag hade ändå önskat mig mer genomarbetade berättelser att ackompanjera de fina teckningarna. Ett plus dock för hållbarhetstemat i sista delen, om inte annat kan den säkert skrämma några barn att hålla efter i skogen 🙂 Seriens verkliga målgrupp då? Vad tyckte den. Jo, att det var ett riktigt bra album som definitivt skulle läsas ut. Fina teckningar, lagom läskigt och spännande skulle jag säga att albumet passar ypperligt för barn på förskola/lågstadiet, typ 5-9 åringar. En bra inkörsport till mer fantasy.

Illustration: John Holmvall
Förlag: Rabén & Sjögren
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...