Recensioner

Divinity

torsdag 13 augusti, kl 23:21 av 0 kommentarer

STK675137Året är 1960 när sovjetmedborgaren Abram Adams får ett ärofyllt uppdrag av staten. Sovjetunionen är fast besluten att vinna det Kalla kriget mot USA, inte bara genom att vinna rymdkapplöpningen utan också genom att överträffa amerikanarna i deras förståelse av rymden. USA har som mål att sätta en man på månen men Sovjet tänker göra anspråk på den yttersta gränsen för vårt förstånd och medvetande: slutet av vår galax. Tillsammans med två andra kosmonauter ska Abrams skickas iväg i en rymdraket ut i oändligheten på ett topphemligt uppdrag och forskarna beräknar att det kommer att ta 30 år innan de är tillbaka. På grund av detta är det extra viktigt att hitta rekryter utan familjeband eller nära relationer. Abrams är det perfekte kandidaten, föräldralös och i fysisk och psykisk toppform, men han bär på en hemlighet. En hemlighet som gör att han är den ende av kosmonauterna som vill hem mer än någonting annat. När han väl kommer hem är han förändrad. Han är mer gud än människa och trots att han inte ser en dag äldre ut har det nästan gått 60 år sedan han lämnade dåvarande Sovjetunionen.

divinity-1-cropDivinity av Matt Kindt (Mind MGMT, Past Aways) och Trevor Hairsine (X-Men: Deadly Genesis) är den tredje och sista Valiant-boken jag recenserar den här veckan och jag kan redan nu säga att den infriade alla mina förväntningar med sitt spännande sci-fi-koncept. Det är rent av så att det är den bästa titeln jag läst från Valiant överhuvudtaget och dessutom den bästa serien jag läst i år. En helt ny karaktär, mycket snyggt tecknad och ett underbart, episkt science fiction-drama i en perfekt uppbyggd miniserie som berör på djupet samtidigt som den öppnar upp en hel värld av nya spännande historier.

DIVINITY_001_0081Det är en berättelse om moral, dödlighet, kärlek, ånger och förlust samtidigt som Divinity ställer filosofiska frågor av vad som är ont eller gott. Abrams landar i den australiensiska ödemarken där han skapar en Edens lustgård, uppfyller folks innersta önskningar och snabbt får en mängd trogna följeslagare. Eftersom Unity, Valiants motsvarighet till S.H.I.E.L.D., inte vet om Abrams intentioner bara är av godartad natur beslutar man sig för att göra det säkra före det osäkra: fånga in honom. Detta visar sig smått bekymmersamt för X-O Manowar, Eternal Warrior, Ninjak och Livewire när han vänder ut och in på själva tiden när Unity anfaller (I verkligheten går bara några sekunder men i deras medvetande åldras de flera år). Detta är bara en av flera magiska scener i serien och de göttigaste tänker jag inte spoila för de är en så viktig del av hela berättelsen som verkligen är värd att utforska.

4587971-divinity-ii_001_teaser-2016Själva karaktären Divinity är precis som Captain America, eller Valiant egen X-O Manowar, en ”Man Out of Time” och den sovjetiska tidseran är perfekt skildrad samtidigt som hans rymddräkt är skönt retro. Serien återkommer med samma kreatörer 2016 med titlen Divinity II och förutom nya äventyr ser jag fram emot svar på en del spännande frågor: Vad hände exakt i rymden? Vilka är hans biologiska föräldrar? Vad ska Unity göra med honom? Vilken roll kommer Divinitys lärjungar spela? Missa inte chansen att läsa en av årets bästa serier!!!

Manus: Matt Kindt
Illustration: Trevor Hairsine
Tusch: Ryan Winn
Färgläggning: David Baron
Förlag: Valiant Entertainment
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...