Recensioner

Descender, Vol. 1: Tin Stars

torsdag 3 september, kl 07:25 av 0 kommentarer

Descender_vol1-1_263_405För tio år sedan dök plötsligt nio gigantiska robotar, döpta till Harvesters, upp i omloppsbana kring de nio världar som bildar sammanslutningen The United Galactic Counsil (UGC). De spred död och förintelse omkring sig innan de försvann lika mystiskt och plötsligt som de dök upp. Rädslan för att det fanns en länk mellan dessa Harvesters och de miljoner robotar som arbetade inom UGC gjorde att en massiv robotutrensning svepte över galaxen.

Tio år senare är UGC en spillra av vad det varit och nästan 90% av alla robotar har jagats och förstörts av prisjägare som kallas Scrappers. En av de robotar som överlevt är den kusligt barnliknande roboten Tim-21 som är den siste överlevande från en avlägsen gruvplanet tillsammans med sin robothund Bandit och gruvroboten Driller. När UGC får reda på hans existens, efter att Tim-21 sänt ett nödanrop, börjar jakten eftersom det visar sig att den lilla oskuldsfulla robotens maskinella DNA är i stort sett identisk med The Harvesters. Varför är UGC så intresserade av Tim-21? Finns det fler som hörsammat Tim-21:s nödanrop? Vad har hänt med hans följeslagare Andy och hans mamma och vad är det för mörk hemlighet som Tim-21:s skapare Doctor Quon bär på?

4368756-descender01p22-23-1Descender, Vol. 1: Tin Stars (samlar Descender #1-6) är skriven av Jeff Lemire och underbart målad av Dustin Nguyen (Li’l Gotham) och är en trevlig ny bekantskap från Image Comics som blandar allt i från Pinocchio, Star Wars, Spielbergs A.I. till Ridley Scotts Prometheus och Blade Runner. Även om det är lätt att spåra dessa referenser i serien är den unik på sitt eget sätt och har en skön sci-fi känsla med ett visserligen stereotypt men samtidigt intressant persongalleri. Det går inte att bortse från att Dustin Nguyens magiska pensel och färger är det som lyfter serien över det normala och den har alla förutsättningar att bli ytterligare en juvel i Jeff Lemires redan tunga seriekrona.

descender-02-05_751_1155_90Förutom Tim-21 har vi Captain Tesla…förlåt, Telsa och hennes buttre kompanjon Tullis som tillsammans med Doctor Quon är utsända av UGC för att återbörda roboten. Gullighetsfaktorn tillfredsställs av robothunden Bandit och den oväntat smarta, självständiga och människohatande gruvroboten Driller bjuder på comic relief (”Driller is a Killer”). Sedan har vi läskiga Scrappers och ett besök på den fientliga planeten Gnish som är huvudsäte för anti-robotrörelsen där man roar sig med att se robotar kämpa för sina liv i gigantiska gladiatorarenor, så kallade Melting Pits. Tim-21 själv är skapad för att vara både lekkamrat och mentor till ett barn och han är även programmerad att anpassa och assimilera sig till sina mänskliga följeslagare, något som gör honom skrämmande mänsklig och en karaktär det är svårt att inte gilla eller tycka synd om. Vi får även se ökenplaneten Ostrakon där en urgammal och mycket högtstående civilisation en gång frodades. Hela världsbygget är klanderfritt och hela arcen avslutas efter ett rafflande äventyr med många frågor obesvarade vilket gör mig sugen på ännu mer.

Descender2Jeff Lemire har verkligen varit flitig de senaste åren med flera serier hos DC (Animal Man, Green ArrowJustice League United), Valiant Entertainment (The Valiant, Bloodshot Reborn) och pågående samt kommande serier från Marvel (All-New Hawkeye, Old Man Logan, Extraordinary X-Men). Hans egna serier, såsom Essex County, Sweet Tooth och Trillium har jag tyvärr inte läst men de har hyllats flitigt här på Shazam och själv är jag sugen på hans kommande serier A.D.: After Death (med Scott Snyder som författare och Lemire på bild), Plutona (som ni får läsa mer om i Veckans nyheter) samt den försenade Black Hammer från Dark Horse Comics.

Om du vill läsa ett spännande och vackert sci-fi äventyr med underbara robotar och fascinerande världar så är Descender helt klart något för dig.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Dustin Nguyen
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...