Recensioner

Gotham by Midnight, Vol. 1: We Do Not Sleep

onsdag 16 september, kl 23:04 av 0 kommentarer

342364_20150819154252_largeEn av Gothampolisens internutredare, Sergeant Rook, besöker distrikt 13 som är hemvist för GCPD Detailed Case Task Force, mer känt som Midnight Shift. Specialstyrkan skapades av Commissioner Gordon som ett personligt projekt med en oinskränkt budget men efter flera månader har många inom Gothampolisen börjat höja på ögonbrynen eftersom ingen vet vad specialstyrkan pysslar med. De har inte gjort en endaste arrestering och deras rapporter är obegripliga och därför är Sergeant Rooks besök en ren formalitet. Han tänker tillbringa några dagar där för att samla information och sedan kommer han yrka på att specialstyrkan läggs ner. Föga anar han att det vilar en förbannelse över Gotham vars skuggor förgiftat staden och att midnattsskiftet har fullt sjå med att skydda stadens invånare från övernaturliga fasor som får blodet att frysa till is i kroppen.

im2Ayx4Gotham by Midnight är en av alla nya DC-serier med Gotham som skådeplats som såg dagens ljus i och med att Vertigo-redaktören Mark Doyle tog över Batman-skutan efter Mike Marts. I samband med Batmans 75-årsjubileum förra året storsatsade förlaget med bland annat Batman Eternal, nya versioner av Batgirl och Catwoman, Grayson samt Arkham Manor och även Gotham Academy som kommer att recenseras härnäst. Gotham by Midnight är en av de serier som direkt bygger på händelser i Batman Eternal av Ray Fawkes, som även är författare till denna ruggiga rysare som är en blandning av Arkiv X och Gotham Central.

gothmid22jpg-886da0_960wI första volymen, Gotham by Midnight: We Do Not Sleep (samlar #1-5 av serien) får vi möta poliserna Weaver och Lisa Drake samt specialstyrkans två konsulter inom vetenskap respektive religion: Dr. Szandor Tarr och nunnan Sister Justine. Teamets ledare är Jim Corrigan som även är känd som The Spectre, en hämndens ängel av gammaltestamentliga proportioner. Denna dualitet är inget som Corrigan skryter med direkt eftersom han inte kan kontrollera sitt andra jag och gärna ser att The Spectre håller sig på avstånd då han inte kan svara för följderna om denna domedagsvarelse skulle ta överhanden. Dessutom är Corrigan inte den enda i teamet med övernaturliga krafter men vem det är tänker jag inte spoila för den här serien är klart läsvärd om du gillar mysiga rysare med övernaturliga inslag och dessutom…du behöver inte ha läst en endaste Batman-serie för att hänga med.

screenshot_2015-01-28-22-47-182Visst, stordetektiven själv dyker upp på några ställen i serien men midnattsskiftet klarar sig bra på egen hand (för det mesta) i en serie med bra karaktärer och mycket rysligheter som dessutom tecknas av en mästare inom skräckgenren, nämligen Ben Templesmith (30 Days of Night, Ten Grand, The Squidder). Hans mycket karaktäristiska stil (som får serien att kännas mer som en titel från Vertigo, Image eller Dark Horse) med mardrömslika skuggor och sjuka vattenfärger skapar en perfekt atmosfär av ren och skär ondska som inte är av denna världen och även om Fawkes berättelse levererar det den ska så är det Templesmiths bidrag som gör den till något extra. Fortsättningen på serien tecknas av Juan Ferreyra (The Colder), vilket inte heller är flugskit precis, och även om Gotham by Midnight tyvärr avslutas i december 2015 med #11 så tänker jag definitivt följa den hela vägen.

Manus: Ray Fawkes
Illustration: Ben Templesmith
Förlag: DC Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...