Recensioner

Undertaker 1: Guldätaren

fredag 25 mars, kl 11:57 av 1 kommentar

undertakerAlbumförlaget bjuder onekligen på en spännande vår för serieälskare med två nya titlar. Jag skrev om Conquistador tidigare i veckan och nu är det dags för senaste släppet Undertaker. Första delen har titeln Guldätaren och vad titeln åsyftar (klarspråk!) visar sig snart. Ralph Meyer och bekante Xavier Dorison (Det tredje testamentet) står för manus och samme Meyer har tillsammans med Caroline Delabie tecknat och färglagt serien. Undertaker utspelar sig liksom Albumförlagets långkörare Bouncer och klassikern Blueberry i västernmiljö. Serien har klart mest likheter med den förstnämnda. Huvudpersonen Jonas är dödgrävare, därav titeln, och får i uppdrag att begrava en rik och hatad man som avser att ta livet av sig samma kväll. Om inte begravningen sker som tänkt ett visst datum kommer en okänd oskyldig person att dödas. Nu visar det sig snabbt att Jonas inte är vilken dödgrävare som helst utan en väldigt våldsam och sargad man.

Hej Bouncer alltså. Om Bouncer relativt snabbt etableras som en ”god” person så är det mer tvivelaktigt hur man ska se på undertakerguldatareninsidaUndertaker. Båda serierna är brutala även om Bouncer är snäppet värre så det är inget att sätta i handen på de yngre serieälskarna. Då finns Lucky Luke 🙂 . Undertaker är en bättre serie, jag gillar teckningarna något bättre och äckelfaktorn är något lägre och dialogen mindre styltig. Jag skulle kunna fortsätta rabbla paralleller till Bouncer men nöjer mig här. Undertaker är en sammansatt karaktär som jag vill förstå mer av, det finns mycket i bagaget men det klarnar inte så mycket men däremot utmynnar det i en rejäl cliffhanger. Sidogalleriet är något blekt men det kan förhoppningsvis ändra sig. Gillar du när västern är mörk och jävlig är det här serien för dig. Ett bra franskt hantverk som jag ser fram emot att följa.

Manus: Ralph Meyer & Xavier Dorison
Illustration: Ralph Meyer & Caroline Delabie
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Nisse Kartago says:

    Gillade verkligen Undertaker, fast jag tycker att Bouncer är vassare. Synd bara att avsnittet avslutades med en cliffhanger, hade gärna sett ett ”förlängt” album eller att man skulle ge ut del 2 samtidigt, nu får man vänta, vet inte hur länge? innan man får veta upplösningen?

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...