Recensioner

Seriealbum 2015: The Divine

söndag 29 maj, kl 16:37 av 0 kommentarer

TheDivine_CoverMark var tidigare sprängexpert åt militären men är nu fast i ett enformigt jobb. Den utlovade förflyttningen till ett bättre jobb i Dallas går om intet och istället erbjuds han förflyttning till företagets  kontor i Eden, som inte är lika paradisiskt som namnet låter. Hans egen och hustrus besvikelse och det faktum att de väntar barn gör att Mark tar kontakt med sin gamle kompis Jason från militären. Jason har nämligen erbjudit honom ett mycket lukrativt militärkontrakt i det mytomspunna sydostasiatiska landet Quanlom som härjas av inbördeskrig. Allt han ska göra är att spränga ett berg för att hitta mineraler. Det är bara det att det är ett topphemligt uppdrag och Jason slutar aldrig skrävla om sina tidigare operationer i landet och dess mystiska flora och fauna. Dessutom envisas Mark med att hjälpa en skadad pojke som de hittar i en dalgång tillbaka till hans by, trots Jason och de andra soldaternas protester. De säger att det inte finns någon by. Inga vuxna. Bara barn, och att de skyddas av en drake.

Divine-combined-100-58Min utforskning av seriealbum från 2015 har nu kommit fram till The Divine, författad av Boaz Lavie, illustrerad av tvillingarna Asaf och Tomer Hanuka och utgiven av First Second. Det är en vansinnigt snyggt tecknad historia om vit kolonialism, föräldralösa barn och magiska väsen djupt inne i den sydostasiatiska djungeln.

Mark tas tillfånga av en liten grupp barnsoldater som kallar sig själva ”The Divine” och som kämpar för sitt lands frihet. Deras by i djungeln har tömts av militären och området runt omkring är fullt av livsfarliga landminor. De såg att Mark apterade en bomb i berget och vill att han ska desarmera den eftersom den innehåller draken Lehs ande. Draken finns på riktigt bedyrar barnen men de får inte lov att se den för då dör de.

Divine-combined-100-108Det hela är en ganska enkel historia om ont och gott som tappar lite på slutet, men som helhet tyckte jag den var underbar. Bröderna Hanukas bilder är elegant stämningsfulla vare sig det gäller civilisation eller djungel och färgläggningen är härligt mustig. Lavies berättande är lågmält spännande och olycksbådande, dialogen föredömlig och de flesta karaktärerna bra, speciellt huvudrollsinnehavaren Mark som slits mellan dubbla lojaliteter hela tiden. Vidare har vi ”The Divines” kedjerökande ledare Luke och hans tvillingbror Thomas som inte pratar men har magiska telekinetiska krafter. Albumets svagaste länk är Jason som till en början bara är en tuff finne i röven men som under resans gång förvandlas till en klassisk B-skurk.

the-divine-2I efterordet får vi också reda på att albumets skapare hämtat inspiration från ”Guds armé” som kämpade mot den burmesiska armén som förskjutit dem från östra Burma på 90-talet. År 2000 togs ett foto av denna ”armés” ledare som visade de då tolvåriga tvillingarna Johnny och Luther Htoo. En bild som blev känd över hela världen med barn utan barndom, kedjerökande barnsoldater och med ögon så trötta att de såg ut att vara 50 år äldre. Det fanns gott om legender om barnen, som att de hade magiska krafter, var osårbara mot kulor och minor och kunde Bibeln utantill utan att ha läst dem. Med denna sorgligt tragiska berättelse ur verkligheten gjorde sedan Hanuka och Lavie en historia om magi och hopp där godheten segrar. Rekommenderas!!!

Manus: Boaz Lavie
Illustration: Asaf Hanuka, Tomer Hanuka
Förlag: First Second
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...