Recensioner

The Vision Vol. 1: Little Worse Than A Man

torsdag 2 juni, kl 23:34 av 0 kommentarer

51hZptYFCoL._SY344_BO1,204,203,200_Synthezoiden The Vision har precis blivit Avengers officiella talesman i Vita huset och dessutom byggt en egen familj åt sig själv. Tillsammans med hustrun Virginia, sonen Vin och dottern Viv flyttar de till en fridfull förort utanför Washington DC och gör sitt bästa för att leva ett så normalt liv som möjligt…enda tills superskurken Grim Reaper attackerar familjen medan The Vision är borta. Viv blir allvarligt skadad och Virginia övermannar Reaper och dödar honom…ett faktum som hon ber sina barn att hålla hemligt för fadern.

Aldrig i min vildaste fantasi trodde jag att en serie om robotar som flyttar till förorten skulle vara Marvel Comics bästa serie just nu, eller för den delen en av de bästa serier jag har läst. Det som på ytan verkar vara en parodi på Desperate Housewives har dock mer likheter med Ira Levins klassiska The Stepford Wives fast istället för en satirisk thriller där perfekta människor beter sig som robotar är The Vision en psykologisk thriller där robotar försöker, och misslyckas, med att inte bara förstå hur det är att vara människa, utan också försöker bli människor.

nlfhczu8upbukapkvtceFrån första rutan av serien slår författaren Tom King (Grayson, The Omega Men, Sheriff of Babylon), tecknaren Gabriel Hernandez Walta (Magneto) och favoritfärgläggaren Jordie Bellaire an en unik och obehaglig stämning som gör att The Vision inte liknar något annat i katalogerna för tillfället. En kyligt kuslig berättarröst, en gnagande känsla av oro, den perfekta ytan som är så perfekt att man vet att det kommer att gå åt pipsvängen och det gör det också med råge.

the-vision-nice-or-kindDenna superhjälteserie, som inte känns som en superhjälteserie överhuvudtaget, handlar som jag redan nämnt om The Vision och hans familjs desperata önskan om att passa in och The Visions är faktiskt en klassisk förortsfamilj trots sitt syntetiska ursprung: tonårsdottern med krossat hjärta, tonårssonen med aggressionsproblem, modern som försöker lösa alla problem och den överarbetade fadern som vill göra allt för sin familj.

1200Serien har gott om detaljer som bidrar till den påtagligt obehagliga stämningen, som varför den flytande vattenvasen från Zenn-La, skänkt av Silver Surfer, aldrig innehåller blommor och den evigt blommande Everbloom från Wundagore-berget, skänkt av Agatha Harkness till hennes lärjunge Scarlet Witch vid tiden för hennes giftermål med The Vision, vars blad sägs visa framtiden för den som förtär dem, men att det inte bara räcker med att äta dem. Sedan har vi den perfekt kyliga dialogen mellan The Vision och hans hustru Virginia som får mina nackhår att krulla sig.

Första volymen består av The Vision #1-6 och Tom King har utlovat totalt 12 nummer. DC Comics har nämligen lyckats lägga beslag på denna briljanta författare och gett honom ett exklusivt kontrakt som 4978167-vision2015003_dc11-0bland annat gjort honom till författare av flaggskeppet Batman efter Scott Snyder. Själv ser jag fram mot fortsättningen på den här lysande serien jag just recenserat och tänker även utforska hans likaledes hyllade Vertigo-serie Sheriff of Babylon, med Mitch Gerards, när den kommer ut i trade. The Vision är en serie som är lätt att missa i dagens djungel av utmärkta serier men den är precis lika bra som alla säger. Kolla själv! 🙂

Manus: Tom King
Illustration: Gabriel Hernandez Walta
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...