Recensioner

Faith Vol. 1: Hollywood and Vine

tisdag 19 juli, kl 23:00 av 0 kommentarer

29332093Faith Herbert har alltid drömt om att bli en superhjälte och hennes drömmar gick i uppfyllelse när hennes latenta psiotkrafter släpptes fria och hon gick med i superteamet Renegades. Nu är teamet skingrat för vinden, hon har lämnat pojkvännen Torque (som har en ny flickvän och en alldeles egen TV-serie i Hollywood) och beslutat sig för att stå på egna ben som superhjälte, med hemlig identitet och allt. På dagen är hon bloggaren Summer Smith på clickbait-sajten Zipline, på natten Los Angeles alla skurkars skräck som det flygande yrvädret Zephyr. När unga psioter försvinner spårlöst över hela staden får hon äntligen något att bita i, till skillnad mot att fånga valptjuvar, och spåren leder till en utomjordisk kult och hennes favorit-TV-serie Night Shifters.

image-11Precis som min Shazam-kollega Rikard är jag svag för Valiants superhjälteuniversum och framförallt den coola nörden Faith som jag först stötte på i den underbara serien Harbinger. En av de bästa grejerna med henne är att hon är som alla andra och att hennes utseende är en ickefråga, precis som könstillhörighet i The Wicked+The Divine, att Kamala Khan är muslim i Ms. Marvel eller en persons hudfärg i i stort sett alla mainstreamserier av idag. Serier som speglar den värld vi lever i utan kommentarer från homofober, religiösa fanatiker, misogyna gubbar eller rasister är här för att stanna och det värmer mitt seriehjärta.

Faith-1-sauavge-e1454203240810När det gäller Faiths första egna soloserie ser jag den mest som en aptitretare eftersom den är alldeles för kort och det märks att den var ett test för att se om läsarkretsen var mogen för en pågående serie med samma hjälte, vilket den också var. Den här veckan kommer första numret av hennes pågående serie ut och det är åter Jody Houser (Orphan Black) och Marguerite Sauvage (DC Comics Bombshells) som håller i trådarna och med Pere Pérez (Archer & Armstrong) som tecknare istället för Francis Portela (Legion of Super-Heroes).

Faith Vol. 1: Hollywood and Vine är rapp, snygg, spännande och rolig på ett charmigt och lagom sätt och det är definitivt en serie jag kommer fortsätta läsa. Alla som följt Valiant-universat kommer att känna igen sig (Archer dyker upp här och där, både som vän, sidekick och även som presumtivt pojkvänsmaterial) och detsamma gäller alla vi som läst en text på Comicbookresources och halkat in på en clickbait-sida (10 more actors named Chris who should play superheroes on the big screen) samt om man som Faith gillar allt med X-Men och Joss Whedon (”So ”Summer”…that a nod to Scott or Buffy? Kind of both, really.).

Faith-02-CoverEn av seriens största höjdare är Faiths dagdrömmerier, underbart tecknade av Marguerite Sauvage, där hon fantiserar om den fiktiva superhunken Chris, jobbar med sin superhjälteimage och briljerar med perfekta oneliners. En både rolig och stark kontrast till hennes verkliga liv där hon mest levererar repliker som hon ångrar så fort de lämnat hennes mun eller det faktum att hon har en hemlig identitet som en blind kan avslöja. Francis Portela, som tecknar övrigt material, har en detaljerad stil som passar serien perfekt och färgläggningen av Andrew Dalhouse är exemplarisk.

Jag tror att Faith har en lysande framtid framför sig och ser fram emot vad Houser & co kokat ihop i nästa volym av serien. Rekommenderas!!!

Manus: Jody Houser
Illustration: Francis Portela, Marguerite Sauvage
Färgläggning: Andrew Dalhouse
Förlag: Valiant Entertainment
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...