Recensioner

Fantomen #16/2016

måndag 15 augusti, kl 20:01 av 0 kommentarer

fantomen1616Så är det då dags: Den 21e Fantomen är död eller något. Försvunnen är han iaf och det är upp till Heloise och Kit att axla manteln. Vi är nog många som väntat eller iaf undrat vad som skulle hända om den 21e Fantomen dog. Att ta död på honom är inget enkelt och framförallt inte okontroversiellt beslut. Fantomen som vi känner honom är den 21e Fantomen. Med Devil och Hero. Diana osv. Tidigare har man löst det genom att lägga till en generation och den lösningen kanske kommer igen. I en tid när jag hade betydligt mer tid att blogga och fortfarande läste Fantomen regelbundet så började jag själv spåna på bloggen kring hur den 21e Fantomens frånfälle kunde se ut. Jag kom inte så långt. Nu har Fantomen-redaktionen bestämt sig för att testa ett scenario som ska löpa parallellt med vår Fantomen. Man har tagit ett hopp framåt i tiden och som Redax skriver så är det ingen alternativ framtid utan det är seriens framtid. Framtiden kommer att dyka upp sporadiskt framöver.

Claes Reimerthi har fått förtroendet att förvalta historien om hur Heloise och Kit närmar sig ansvaret. Detta känns rätt självklart sett till Reimerthis erfarenhet. För teckningarna står Paul Ryan som tragiskt gick bort endast 66 år gammal i mars i år. R.I.P Paul Ryan. Jag kommer att spoila vad som händer i första numret så om du vill läsa det själv så skynda dig till närmaste kiosk eller affär och köp numret. Det finns kvar i några dagar till.

Det hela börjar med en djupt bekymrad Guran som undrar vad som hänt hans vän eftersom han är försvunnen sedan ett år. Man får inte veta hur eller var han försvann, allt är lika mystiskt som Fantomen själv. Kit och Heloise är båda på väg tillbaka från studierna i USA och det är en orolig djungel i ett oroligt land de kommer till. Morristown har ödelagts i en jordbävning och den gamle ärkeskurken general Bababu har tagit makten och stamkrig lurar i djungeln. Gamle Moz och Guran påminner Heloise och Kit att de måste axla ”manteln”. Men något stämmer inte mellan de bägge syskonen och det visar sig att det finns en konflikt dem emellan.

Paul Ryan var en stabil tecknare och här levererar han traditionella Fantomenteckningar men att det känns väldigt amerikanskt beror inte främst på hans teckningar utan på Reimerthis manus. Det är mycket gamla reliker som är med i framtiden som Gamle Moz och general Bababu, den senare var med och förstörde redan i samband med Bengalis självständighet. Även överste Worubu är kvar. Det hela känns väl fantasilöst, om man ändå tänker sig framtiden borde man tagit ett fräschare grepp på persongalleriet. Heloise och Kit är 20+ och snarare närmare 25 än 20 skulle jag gissa. Heloise är en handlingskraftig och intelligent ung kvinna av allt att döma vilket är bra men det stör mig att Kit närmast framställs som en självgod bimbo lite hårdraget. Här hoppas jag att det klarnar lite framöver varför han valts att porträtteras så, det borde inte krävas något sådant för att i jämställdhetens namn bana väg för en kvinnlig Fantomen. Ren muskelkraft borde ändå vara mindre viktig för en framtida Fantomen. Jag hoppas också att det är sista delen där vi får se Heloise och Kits ögon, de är ju faktiskt Fantomen nu. Jag gillar att redaktionen tagit det här greppet men jag hade hoppats att de skulle göra mer av iaf första delen. Det känns mest som ett dussinäventyr trots premisserna. Här går det säkert en skiljelinje mellan Fantomenläsare, det finns många som gillar en traditionell Fantomen medan jag var väldigt förtjust i den Fantomen man mötte 1994 och 1995 (även om jag velar fram och tillbaka sett till vad jag skrivit tidigare). Jag hoppas det här lyfter framöver men i nuläget är jag tveksam.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...