Recensioner

Trees, Vol. 2: Two Forests

söndag 4 december, kl 23:45 av 0 kommentarer

trees_vol02-1I andra delen av Warren Ellis och Jason Howards serie om människornas liv i skuggan av en gigantisk invasion av trädliknande monoliter får vi den här gången följa två personers öden: Dr. Joanne Creasy och New Yorks tillträdande borgmästare Vince. Den sistnämnde använder sin nyvunna position till att smida machiavelliska ränker mot både sina gamla men även kommande fiender på ett hänsynslöst sätt medan Dr. Creasy är den ende överlevande efter ”The Blindhail Event” där trädet i norska Spetsbergen detonerade. Nu skickas hon till Orkneyöarna där det enda brittiska trädet existerar för att undersöka om förekomsten av olycksbådande svart vallmo ökat.

trees10_preview_page3-932x1433Första volymen av Trees recenserade jag i mars 2015 och efter över ett och ett halvt års väntan är så äntligen andra volymen här. Det som skiljer volymerna åt markant är längden (Trees, Vol. 1 innehöll åtta nummer och Vol. 2 sex) och att vi ”bara” får följa två parallella handlingar istället för två. Annars är det mesta sig likt för Ellis fascinerande sci-fi-bygge tuffar på i samma obehagliga och bedrägligt lugna tempo, utan stora gester och utan att vi får möta utomjordingarna eller veta orsaken till att de är där.

Som det ser ut nu hoppas jag heller aldrig att vi får reda på detta för den här historien handlar om hur träden påverkar mänskligheten på ett mycket destruktivt och diaboliskt sätt där det enda träden behöver göra för att nå sitt mål är att vänta på att människan klarar av det på egen hand. Det finns många obehagliga återblickar till när träden anlände till bland annat New York och orsakade död och förintelse omkring sig och Dr. Creasy verkar också upptäcka ett mönster till trädens placering som går tusen år bakåt i tiden. New Yorks tillträdande borgmästare lyckas nå sina mål i en blodig uppgörelse medan Dr. Creasy känner sig maktlös och utnyttjad.

trees-11-interior-3Trees är tillsammans med Injection (bägge två hos Image Comics) Warren Ellis mest läsvärda serier just nu och även om Injection leder stort så är Trees en god tvåa. Ellis sejour med James Bond hos Dynamite gav mig tyvärr träsmak (som det mesta från det förlaget) men jag kommer att recensera hans mystiska serie Shipwreck från nykomlingen AfterShock Comics som jag har höga förväntningar på. Dessutom är Ellis synnerligen aktuell under kommande år då DC Comics åter satsar på sin etikett Wildstorm där Ellis tidigare bidrog med många minnesvärda serier. Förutom att Ellis kommer att vara spindeln i nätet när det gäller etikettens titlar (precis som Gerard Way har med den lyckade satsningen Young Animal) så kommer han också författa huvudserien The Wild Storm, tecknad av Jon Davis-Hunt (Clean Room), som startar i februari 2017.

trees_11-1När den tredje volymen av Trees börjar har jag ingen aning om men i andra volymens sista nummer får vi några korta möten med Eligia och Zhen från första volymen så förmodligen fortsätter vår berättelse utifrån deras synvinkel. Hur det än blir med den saken så längtar jag starkt efter fortsättningen på en av de bästa berättelserna om en utomjordisk invasion där utomjordingarna lyser med sin frånvaro och människans tillkortakommanden står i centrum.

Manus: Warren Ellis
Illustration: Jason Howard
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...