Recensioner

The Sheriff of Babylon, Vol. 2: Pow. Pow. Pow.

tisdag 7 mars, kl 22:29 av 0 kommentarer

Bagdad 2004. Efter avslutningen på första volymen av The Sheriff of Babylon befinner sig två av våra tre protagonister i ett emotionellt Helvete. Sofia försöker fokusera på jakten efter den fruktade jihadisten Abu Rahim samtidigt som hon fått ett missfall efter en granatattack och den gamle polisen Nassir torteras av amerikanerna som tror att denne vet var samme Rahim håller hus medan det ända Nassir kan tänka på är att hans hustru dödades av amerikanernas kulor. Med gemensamma ansträngningar lyckas Sofia och Chris till slut rentvå Nassir från misstankar och tillsammans försöker de nu gillra en fälla för den sluge fanatikern Abu Rahim men vem är egentligen vän och vem är fiende? Andra och avslutande delen på Tom King och Mitch Gerads gripande skildring av ett ockuperat Irak är ett brutalt och realistiskt drama där det inte finns några vinnare utan bara förlorare och där våra huvudpersoner försöker hitta en mening i en meningslös situation.

I min årskrönika från 2016 utsåg jag Tom King till Årets bästa författare med sina tänkvärda och komplexa serier The Omega Men, The Vision och The Sheriff of Babylon och detta är något som jag håller fast vid efter att ha läst andra volymen av den sistnämnda. Alla dessa serier består av tolv nummer var och avnjutes bäst i en hel sittning eftersom det är sammanhängande berättelser och tillsammans bildar de en imponerande trilogi som ställer flera filosofiska och moraliska frågor utan att ge några färdiga svar. Det är inte många serier som fått mig att undra varför jag ska gå upp ur sängen på morgonen överhuvudtaget och detta faktum är något som jag både vill hylla Tom King för och samtidigt slå honom på käften eftersom han så skickligt visar mänsklighetens ständiga tillkortakommanden.

Andra volymen är mer sammanhållen än den första men samtidigt mer statisk och det finns gott om partier med alldeles för mycket ”talking heads” men Kings träffsäkra och tänkvärda dialog gör ändå avslutningen till en nagelbitare där inget är svart eller vitt och som definitivt har mer än 50 nyanser av grått. Mitch Gerads har varit enastående hela serien igenom och fångar perfekt alla skeenden med sin fina tuschning och färgläggning och perfekta ansiktsuttryck. Det enda som hindrar serien från att få högsta betyg är att den är så full av intriger och lögner att inte ens huvudpersonerna verkar veta vad de ska tro men trion Sofia, Nassir och Chris är trots detta, eller tack vare, ett oslagbart team med sina mångfacetterade och moraliskt komplexa karaktärer.

Detta är inte heller det sista vi sett av serien för King och Gerads har teasat om en säsong två men om den kommer att heta likadant, ha samma huvudpersoner eller utspela sig i något annat land i konflikt med USA är höljt i dunkel eller snarare dolt i sanden. Om du vill läsa en mycket spännande serie full av realism, brutalitet och cynism och som ställer svåra frågor om livet så kan jag inte nog rekommendera The Sheriff of Babylon – eller för den delen The Omega Men och The Vision.

Manus: Tom King
Illustration: Mitch Gerads
Förlag: Vertigo
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...