Recensioner

The Adventures of Superhero Girl

fredag 31 mars, kl 22:53 av 0 kommentarer

Superhero Girl är en entusiastisk superhjälte i 20-årsåldern med superstyrka och förmågan att kunna hoppa över väldigt höga hus (ungefär som den ursprungliga Superman innan man bestämde sig för att han kunde flyga istället). Hon har en hemlig identitet samt mantel och det enda hon har kvar på sin lista är att rädda världen och att skaffa sig en ärkefiende. Problemet är bara att hon är pank eftersom superhjälteyrket inte betalar sig särskilt bra, hon får köpa ny mantel i second hand-butiken när hon krymper den andra i tvätten och eftersom hon bor i Kanada finns det alldeles för få superskurkar så hennes hjältedåd består främst av att ge pengar till hemlösa eller rädda katter ur träd.

Hur en vecka på Shazam ska se ut för min egen del går ibland att jämföra med när man bestämmer veckans meny genom att se vad som är billigt i mataffären, fast då menar jag att man surfar in på Comixology och ser om det finns några bra serier för en billig peng. Jag älskar att fylla min bokhylla med snygga utgåvor men det finns så mycket serier där ute så pengarna räcker inte till för att köpa dem alla och dessutom uppstår ibland ett vakuum i tradeväntandet som stressar mig eftersom jag vill hålla bloggen vid liv till varje pris. Därför blev jag extra glad den här veckan då Comixology passade på att hylla Women’s History Month med en mängd bra serier i digitalt format till lågt pris, såsom första volymerna av Ms. Marvel, Lady Killer och Lumberjanes. Mina ögon fastnade dock på tre helt olika serier som jag länge velat läsa: Hexed av Michael Alan Nelson och Emma Rios, Concrete Park av Tony Puryear och Erika Alexander samt dagens lilla pärla, Faith Erin Hicks fabulösa The Adventures of Superhero Girl.

Min första kontakt med Faith Erin Hicks var i hennes pågående bokserie The Nameless City (vars andra volym kommer ut nästa vecka) men hon är kanske mest känd för sin svartvita webbserie The Adventures of Superhero Girl (publicerad mellan år 2010 och 2014) som gavs ut i en snygg inbunden utgåva av Dark Horse Comics (färglagd av Chris Peters) och som även gav henne en Eisner Award 2014 i kategorin Best Publication for Kids (ages 9-12).

Denna mycket läsvärda strippserie går att läsa som en rolig och träffsäker parodi (med roliga referenser till både Golden Age- och Silver Age-eran) men som alla riktigt bra superhjälteserier så är det också en berättelse om livet. I fallet med Superhero Girl om att vara lillasyster, att vara en pank rumskompis, att behöva ett jobb, att känna sig ouppskattad, att vara sjuk, skaffa sig en hobby, känna sig malplacerad på fester eller att bli irriterad på folks otacksamhet när man försöker göra sitt bästa. Hela serien är en mycket bra uppväxtskildring där Superhero Girl kämpar för att hitta sig själv samtidigt som hon uppfyller sitt livs dröm: att bli en superhjälte, vilket kan vara nog så svårt när man glömmer att ta av sig masken när man rör sig i offentligheten eller när man har en störig och perfekt storebror med superhjältekrafter som till råga på allt har en alldeles egen sponsor och en hel industri av merchandise i sin arsenal.

Superhero Girl är som de flesta av oss och hon har inte heller någon traumatisk origin story utan hon är en helt vanlig tjej med levande föräldrar och allt, plus att hon älskar katter. I sin jakt på en ärkefiende får hon stifta bekantskap med King Ninja och hans hejdukar som förpestar staden, Marshmallow Menace som stjäl barnens marshmallovs på julen, primadonnan Toy Poodle Mistress och så den bedårande Bear with a Monocle som visar sig vara en välartikulerad och välutbildad björn.

Serien ligger för närvaro i malpåse på grund av Hicks digra arbete men förmodligen dyker det upp mer äventyr i framtiden och även om serien var en sann njutning så rekommenderar jag att du skaffar den inbundna utgåvan för det här är verkligen en serie att dela med hela familjen. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Faith Erin Hicks
Illustration: Faith Erin Hicks
Färgläggning: Cris Peter
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...