Recensioner

Descender, Vol. 5: Rise of the Robots

söndag 21 januari, kl 22:13 av 0 kommentarer

Dr. Quon och kapten Telsa är på väg till vattenplaneten Mata för att leta efter den mytomspunna uråldriga roboten som är nyckeln till Tim-21:s egentliga och okända ursprung…men Tim-21:s ondskefulla dubbelgångare Tim-22 har spelat dem ett spratt. När sällskapet anländer till Mata avslöjar Tim-22 sin riktiga identitet och dumpar Telsa i havet där hon snart kommer att gå en säker död till mötes. Under tiden letar Tim-21:s mänsklige ”storebror” Andy, nu en robotjagande Scrapper, och hans exfru, cyborgen Queen Between, efter vår hjälte som hålls fången av robotrebellerna The Hardwire som är fast beslutna att utrota allt organiskt liv i galaxen. Ett fullskaligt krig närmar sig obönhörligt i den femte volymen av Jeff Lemire och Dustin Nguyens rymopera Descender.

Jag har läst Descender i lösnummer enda sedan starten 2015 och var mycket imponerad av den första volymen men efter den tycker jag historien mest har trampat vatten. Det beror inte på att det inte händer saker, tvärtom. I femte volymen faller många bitar på plats, krig utbryter mellan The United Galactic Council och The Hardwire och robotrebellerna väcker också en hel armé av ”sleepers” över hela galaxen vilket skapar ännu mera kaos och sagan om Tim-21:s ursprung närmar sig äntligen sin upplösning…men det får vi veta i nästa volym.

Problemet är att det mesta av handlingen äger rum i alldeles för många delar alldeles för länge, det emotionella och existensiella nerven med Tim-21:s berättelse är som bortblåst och hela serien har förvandlats till en enda lång transportsträcka till sjätte volymen som verkar bli den avslutande. Sjätte volymen lider också av alldeles för mycket Star Wars-troper (”It’s a trap!”, escape pods, m.m.), Tim-22:s ondskefulla babbel om ”meat” och ”flesh” och en dialog som går på rutin jämfört med allt annat fantastiskt som Jeff Lemire ger ut just nu.

Volymens höjdpunkt är för min egen del gruvroboten Drillers öden och äventyr tillsammans med den gamle vandraren Mezerd på den lilla träskplaneten Woch. Driller, en Hulk-liknande robot som dödade några vidriga människor eftersom de dödade hans bäste vän och robotkompis, är en helt fantastisk karaktär och jag njuter varje gång han dyker upp och i femte volymen blir lyckan kort eftersom han bara är med i ett nummer.

Nguyens ”Little Robot”-omslag till kommande Descender #28.

Sista arcen, ”Old Worlds”, kickar igång i februari 2018 och här avslöjas äntligen ”The Harvesters” tusenåriga ursprung och hur allt hänger ihop med vår hjälte Tim-21…och det är verkligen på tiden.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Dustin Nguyen
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...