Recensioner

Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil

söndag 11 februari, kl 23:02 av 0 kommentarer

För tio år sedan kämpade Spiral Citys hjältar mot den mäktige Anti-God. Det sista stadens invånare såg var när Black Hammer riktade ett slutgiltigt slag mot Anti-God och alla försvann i en bländande explosion av ljus och energi. Anti-God besegrades men staden förlorade de modigaste män och kvinnor som någonsin skådats…men unga Lucy Weber förlorade mer än så: hon förlorade sin far Joseph Weber, a.k.a. Black Hammer. Hennes mor låter henne inte umgås med de få superhjältar som finns kvar och hon får heller inte lov att berätta sin hemlighet för någon hon känner, allt för att skydda Lucy. Men Lucy är trött på att ljuga. Hon vill inte att man ska glömma bort hjältarna som offrade sina liv och hon längtar efter att berätta sanningen: att hon är Black Hammers dotter.

Åtta år efter faderns försvinnande råkar hon stöta ihop med den åldrade Dr. James Robinson, tidigare känd som superhjälten Doctor Star. Precis som Lucy så anar han att de försvunna hjältarna inte är borta och han vet också att Lucy planerar att börja studera på journalisthögskolan. Black Hammer och Doctor Star var nära vänner och han överlämnar ett brev från Joseph med en adress och en nyckel som han lovat ge Lucy när tiden är mogen. Den visar sig leda till Black Hammers hemliga högkvarter där hon möts av ett förinspelat meddelande där han säger att han är stolt för allt gott han gjort men också känner ånger för tiden han missat med familjen. Hans sista hälsning till sin älskade dotter är att förstöra högkvarteret, gå vidare med sitt liv och att inte slösa bort sin tid med att bekymra sig om Black Hammer. Detta får dock motsatt effekt för glömma är det sista hon tänker göra. Hon kommer inte släppa taget och hon tänker göra allt i sin makt för att hitta sin far, Black Hammer.

Min absoluta favoritserie just nu är tveklöst Black Hammer av Jeff Lemire och Dean Ormston som jag utsåg till årets bästa nya serie 2016 och bästa pågående serie 2017. Serien ligger just nu i malpåse i väntan på fortsättningen, Black Hammer: Age of Doom, som dyker upp i april 2018 men Jeff Lemire & co ligger inte på latsidan utan presenterade miniserien Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil , tecknad av David Rubín, som nu är avslutad. Denna första spin-off i det växande Hammeruniversat tjuvstartade redan i Black Hammer #12, tecknad av samme Rubín, som är inledningen till handlingen i miniserien.

Efter att ha upptäckt ”The Hall of Hammer” börjar Lucy Weber sin utbildning som journalist och efter två års studier beslutar hon sig för att använda all information i högkvarteret för att hitta de försvunna hjältarna och det bästa sättet är att börja med alla superskurkar och om hon ändå ska börja med skurkarna så varför inte starta med störste och elakaste av dem alla: Sherlock Frankenstein.

Förutom en spännande pusseldeckare så bjuder Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil även på en rejäl utvikning när det gäller Spiral Citys alla superskurkar. Mectoplasm, Grimjim, Cthu-Lou och Metal Minotaur är bara några av de superskurkar som Lucy möter och Lemire och Rubín lyckas göra dem alla till fängslande karaktärer och samtidigt leka friskt med alla troper och klichéer när det gäller superskurkar. Serien är också full av härliga påskägg och hyllningar till genren i största allmänhet som gör en inbiten superhjälteälskare på extra gott humör. Några exempel är Doctor Star, vars riktiga namn som av en händelse är samma som serieförfattaren James Robinson som gav oss Starman från DC Comics, Black Hammers egen Batcave, Spiral Asylum istället för Arkham Asylum, referenser till Golden Age, Silver Age och Bronze Age, Sherlock Frankensteins betjänt som heter Igor Watson, med mera.

De karaktärer som får mest sidutrymme är Cthu-Lou, Metal Minotaur och så naturligtvis Sherlock själv som är en underbar karaktär med en sårbarhet som är påtaglig och ger mersmak. Jag vill också passa på att nämna Spiral Asylums fångvaktare som består av två pensionerade superhjältar vid namn Wingman och Concretestador vilket ger en skön krydda till anrättningen.

Om man börjat läsa Black Hammer så frågar man sig kanske om miniserien är nödvändig för att hänga med i huvudhandlingen och svaret är nej, men Black Hammers värld är så spännande och innehållsrik så jag ser ingen anledning att undgå den ändå.

Sherlock Frankenstein & The Legion of Evil rekommenderas varmt för alla älskare av Black Hammer och om ni ännu inte tagit er för att läsa denna lysande superhjälteserie så passa på nu innan fortsättningen dyker upp i april. Där emellan kan ni också passa på att plocka upp nästa spin-off med start i mars, Doctor Star and The Kingdom of Lost Tomorrows, som fokuserar på Dr. James Robinsons tid som superhjälte. Själv kommer jag naturligtvis att läsa den för Black Hammers värld är något av det bästa jag upplevt i superhjältesammanhang och jag vill aldrig att det ska ta slut.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: David Rubín
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...