Recensioner

Brave Chef Brianna

söndag 8 april, kl 01:15 av 0 kommentarer

Sven Jakobsson – mästerkock, programledare för det omåttligt populära matprogrammet ”Sven’s Kitchen” och författare till en mängd kokböcker – är döende. Läkarna har gett honom tre år till att leva och Svens högsta önskan är att familjenamnet ska leva vidare. Därför utlyser han en tävling mellan sina 16 barn – 15 pojkar och så lilla Brianna som är yngst i syskonskaran – där den som lyckas starta och driva den mest framgångsrika restaurangen inom två månader får ärva familjeimperiet. Problemet för Brianna är att hon inte har lika mycket erfarenhet och kontakter som sina bröder och inget av syskonen får heller driva sin verksamhet i samma stad…men Brianna hittar den perfekta platsen som passar hennes begränsade plånbok perfekt: Monster City. En hel stad full av monster där hyrorna är billiga och där alla älskar hennes matlagning. Problemet är bara att vissa monster är avogt inställda mot människor och dessutom förbjuder stadens lagar all användning av mjöl, socker och kokt kött. Alla dessa motgångar gör Brianna modfälld och hon känner sig misslyckad och värdelös…men hon kommer att göra sitt bästa för hon älskar att laga mat.

Fyra månader innan Moonstruck dök upp sommaren 2017 startade en misstänkt lik serie på förlaget BOOM! Studios. Precis som i Grace Ellis och Shae Beagles serie handlar Brave Chef Brianna om en icke pinsmal kvinnlig huvudperson som jobbar i restaurangbranschen (Moonstrucks huvudkaraktär Julie är barista och Brianna är kock) och dessutom utspelas handlingen i en värld befolkad av fantasivarelser. Att slumpen gjort att två så till ytan lika serier dyker upp nästan samtidigt kändes för bra för att inte utforskas men serierna har egentligen ingenting gemensamt och tilltalar definitivt olika sorters publik.

Brave Chef Brianna är en avslutad miniserie på fyra nummer medan Moonstruck är en pågående. Brianna är inte en lesbisk varulv utan en heterosexuell människa och seriens fokus är passionen för matlagning och Briannas resa för att hitta sig själv och befria sig från ett förtärande lillasysterkomplex gentemot sina äldre bröder (framförallt den mycket störige Hans som är familjens näst yngsta syskon och aldrig missar ett tillfälle att ge sin lillasyster ett retfullt tjuvnyp). Fantasivarelserna i Brave Chef Brianna utgörs enbart av monster som fått en fristad i Monster City efter att ha tidigare ha hunsats, jagats och ibland dödats av människorna. Alla monster klär sig och beter sig som vanliga människor och till skillnad mot Moonstruck får vi även en gedigen bakgrundsinformation om dessa varelser som Brianna delar in i fyra grupper: troll, odöda, hybrider och jättar.

Serien har bara fokus på själva tävlingen och förverkligandet av Briannas stora dröm om en egen restaurang och är helt befriad från amorösa eskapader och förvecklingar som är huvudtemat i Moonstruck men om det är något som serierna har gemensamt så är det sökandet efter en identitet och att tro på sig själv. Ett plus i kanten är också att Sven Jakobsson är svensk och enda gången Brianna lämnat hemmet innan hon beslöt sig för att pröva sina vingar i Monster City var när hon besökte Sverige och aldrig lämnade hotellrummet.

Under resans gång får vi möta flera intressanta karaktärer som den likgiltiga och buttra harpyan Suzan som anställer sig själv som hjälpreda i Briannas restaurang trots att hon har noll känsla för service eller kunskap om matlagning överhuvudtaget. Hon visar sig dock vara ovärderlig för Briannas nya tillvaro i Monster City och också en vän att lita på. Vi får också möta människan Kevin Park, restaurangens första och mest hängivne kund, som också har sina inre demoner men som finner styrka i att se Briannas beslutsamhet, kämpaglöd och benhårda vilja.

 

Brave Chef Brianna är precis som Moonstruck en väldigt mysig och charmig serie utan stora åthävor och den försöker heller aldrig dölja vad den handlar om: passion för matlagning och att tro på sig själv.

Manus: Sam Sykes
Illustration: Selina Espiritu
Färgläggning: Sarah Stern
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...