Recensioner

Doctor Star & The Kingdom of Lost Tomorrows

torsdag 6 september, kl 17:13 av 2 kommentarer

År 1941 är Andra världskriget i full gång och frågan är inte om USA kommer att dras med i konflikten utan när. Det är av den anledningen som försvarsdepartementet kontaktar Dr. James Robinson för de vill använda energin han har hittat i ”The Para-Zone” för att göra ett vapen och de kommer att betala bra för hans efterforskningar i ämnet. Robinson blir som besatt och tillbringar dagar, veckor och månader i sitt laboratorium och på sin sons första födelsedag är han äntligen redo att så skörden av sina ansträngningar. Han siktar mot stjärnorna men kommer ännu längre och det är den bästa dagen i hans liv…men det ska snart visa sig vara också den värsta.

Jeff Lemire och Dean Ormstons superhjälteserie Black Hammer är något av det bästa man kan läsa just nu i serieväg där skaparna kokat ihop ett eget superhjälteuniversum inspirerat av 80 år av klassiska superhjälteserier för att ge oss en välsmakande blandning av extra-allt. En av karaktärerna är Doctor Star – en mix av DC:s Starman och Marvels Reed Richards – som i den pågående serien representerar superhjältarnas gyllene era och som knuffar Black Hammers dotter Lucy i rätt riktning när det gäller sökandet efter Spiral Citys försvunna hjältar. I den fyrdelade miniserien Doctor Star & The Kingdom of Lost Tomorrows får vi följa Dr. James Robinsons egen historia – en fantastisk historia om att gå dit där ingen annan människa tidigare gått för att rädda en hel värld men också den dyrköpta effekten av Doctor Stars hjältemodiga insats som han får leva med och ångra resten av sitt liv.

Det är tydligt både i Black Hammer och i alla spinoff-serier med undertiteln ”From the World of Black Hammer” hur mycket Jeff Lemire älskar superhjältegenren och framförallt de klassiska berättelserna från Golden Age- och Silver Age-eran. Det lånas friskt från alla möjliga olika superhjälteberättelser men Lemires personliga vinkling, genomarbetade personporträtt och fingertoppskänsla blåser nytt liv i genren precis som Alan Moore gjorde med sin destruktion och Grant Morrison med sin postmodernism.

I Doctor Star & The Kingdom of Lost Tomorrows får vi glänta på dörren till stora äventyr där Robinson kommer så nära gudarna som det är möjligt men Lemire visar också att när allt kommer omkring så är han bara en vanlig människa med drömmar, alldeles för stort ego samt svikna löften och förtroenden. På bara fyra nummer berättar Lemire och den fenomenale Max Fiumara en fristående berättelse full av känslor och dramatik som inte är nödvändig för att hänga med i ”Hammerverse” i övrigt men som jag definitivt inte vill vara utan. Vissa trådar i miniserien känns oavslutade och kräver nästan en fortsättning så jag hoppas det dyker upp fler följetonger med Doctor Star i huvudrollen och jag konstaterar faktum: jag kan aldrig få nog av Jeff Lemires alster.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Max Fiumara
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Thomas Fels says:

    Har ju hittills läst Black Hammer vol 1+2, samt Sherlock Frankenstein. Det är fett och najs läsning som bara den! Hoppas verkligen på denna också! Tack för recensionen!

  2. Andreas Mars says:

    Tack själv! Kul att du också gillar ”Hammerverse”.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...