Recensioner

Skim

torsdag 18 april, kl 23:30 av 0 kommentarer

Året är 1993 och Kimberley Keiko Cameron, som kallas ”Skim” (”För jag är inte skinn och ben”, som Kim uttrycker det) är en 16-årig goth-tjej som går på en katolsk high school för tjejer i Toronto. Hennes bästa vän är Lisa Soor och tillsammans läser de tarotkort och är bägge två intresserade av Wicca, Skim mer än Lisa som är en fullblodscyniker som dissar allt och alla. När John Reddear, en populär kille på den katolska skolan för pojkar, plötsligt tar livet av sig efter att ha gjort slut med Katie Matthews, en av de populära tjejerna på Skims skola, så bryts det vanliga skolschemat för ett intensivt sorgearbete med stormöten, träffar med psykolog och olika manifestationer, bland annat bildar Katies bästa vän klubben T(jejer som) G(illar) L(ivet) som aldrig lämnar Katies sida för en sekund.

Själv brottas Skim med egna problem med hennes föräldrar som gått igenom en bitter skilsmässa och hon dras allt mer till den bohemiska engelskläraren Miss Archer som är en passionerad varelse men med ett besvärligt förflutet. Dessutom tycker Skim att Lisa är fejk för bästa vännen dras allt mer till tjejerna som hon alltid brukar snacka skit om och deras flyktiga vänskap består mest av bråk, lögner och missförstånd. ”Att vara sexton är seriöst det sämsta jag varit” skriver Skim i sin dagbok.

Mariko Tamaki förknippar jag mest med Marvel och DC (She-Hulk respektive Supergirl: Being Super) medan hennes kusin, illustratören Jillian Tamaki, har visat att hon är en av världens främsta serieskapare just nu med oemotståndliga verk som SuperMutant Magic Academy och Boundless. Tillsammans har dock kusinerna skapat två prisbelönta mästerverk, This One Summer och så Skim som var deras första samarbete (2008) och som nu i år kommit ut i en fin svensk översättning (Sara Årestedt) på Epix Förlag, lagom till Jillians besök på årets upplaga av S.I.S..

Skim är en underbar seriebok där Jillian briljerar med sin böljande stil där varje bildruta är ett litet konstverk men Mariko är också i sitt esse med underbar dialog och pricksäker tonträff när det gäller tonårsangst, humor, längtan och kärleksbekymmer. Ett rykte på skolan säger att John tog livet av sig för att han egentligen var gay och olyckligt kär i en annan kille och Skims förälskelse i Miss Archer förbyts i sorg och förvirring när läraren plötsligt lämnar skolan. Just när Skim känner att hon nått den absoluta bottnen börjar hon lägga märke till Katie som kvävs under sina ”vänners” beskydd och daltande och kanske är det så att hon inte är den puckade cheerleader-bruden som Skim alltid trott att hon var utan något helt annat? Trots att boken handlar om rätt tunga grejer styr Mariko och Jillian läsaren med lugn och säker hand genom Skims ångest, djupa tankar och bryderier och Skim är en ”slice of life”-berättelse av bästa märke som verkligen griper tag. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Mariko Tamaki
Illustration: Jillian Tamaki
Förlag: Epix Förlag
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...