Recensioner

Come Again av Nate Powell

söndag 2 juni, kl 22:30 av 0 kommentarer

Många ser på den amerikanska Södern som ett eget land men även för invånarna i den södra delstaten Arkansas så är det höglänta The Ozarks avlägset. Först har vägen två filer, sedan en. Efter det kommer målade skyltar och efter att man passerat den sista staden med ett torg är man framme vid det självförsörjande lilla samhället Haven Station, hemvist för åtta familjer av övervintrade hippies som skapat sitt eget trygga hem i denna gudsförgätna avkrok. Här får vi möta Haluska, som alla kallar Hal, och hennes son Jake som har det hur bra som helst…men Hal bär på en hemlighet. I flera år har hon haft ett förhållande med Adrian och de brukar smyga i väg till en övergiven gruva, som ingen i Haven Station känner till utom dem, för sina kärleksmöten. Hals värld börjar rasa samman när sonen Jack, som också känner till gruvan, tar med sig bästa vännen Shane, Adrians son, till gruvan för att leka och Shane försvinner spårlöst. Det största fasan är dock inte Shanes försvinnande utan det faktum att resten av samhället verkar glömt bort att Shane överhuvudtaget existerat och nu tvingas Hal möta den mystiska varelsen i gruvan för att ställa allt till rätta.

Nate Powell har skrivit in sig i seriehistorien som illustratör till den hyllade och prisbelönta trilogin March som handlar om den amerikanska medborgarrättsrörelsen men han uppmärksammades redan 2008 med sin debut Swallow Me Whole som vann två Ignatz Awards och ett Eisner Award. I hans senaste bok Come Again återvänder han till 70-talets och barndomens Arkansas för att berätta ett märkligt drama om övervintrade hippies, djupt begravda hemligheter och ett mystiskt och ondskefullt väsen av den typen som man skrämmer barn med för att de inte ska hitta på dumheter eller ge sig ut på hälsovådliga äventyr på egen hand.

Boken är tillägnad fantasy- och science fiction-författaren Ursula K. Le Guin och Come Again bjuder på en sinnesutvidgande och kuslig resa in i en människas psyke samt det okända helt i hennes anda och dessutom med en eftertänksam knorr präglad av poetisk rättvisa. Powell behärskar hantverket mästerligt, både när det gäller den underbara sepiatonade färgläggningen, en befriande upplösning av panelerna samt den härliga textningen där man kan urskilja när personer pratar högt, i normal samtalston samt när man mumlar, viskar eller berättar hemligheter.

Come Again, som är nominerad till en Eisner i kategorin Best Graphic Novel – New, påminner även en hel del om Jeff Lemires alster med magisk realism och komplicerade familjeförhållande som utspelas bortom allfarvägen. Till att börja med är den lite svårtillgänglig men efterhand sugs man in i Powells säregna berättande och detta är en bok som uppmuntrar till många härliga omläsningar.

Manus: Nate Powell
Illustration: Nate Powell
Förlag: Top Shelf Productions
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...