Recensioner

Den rödaste rosen slår ut

fredag 20 september, kl 14:45 av 0 kommentarer

”Vissa sociologer och filosofer menar att känslan att ”bli kär” har blivit mer ovanlig i vår tid. Men varför?” Detta är kärnfrågan i Liv Strömquists senaste seriebok Den rödaste rosen slår ut, ett mycket ambitiöst projekt som lånat sin titel från poeten Hilda Doolittles dikt The Reddest Rose Unfolds, en underbar skildring av den villkorslösa och skoningslösa känslan av att bli kär, en känsla som överraskade den då 74 år gamla poeten när hon blev blixtförälskad i en mycket yngre journalist och tyvärr en känsla som dessutom förblev obesvarad.

Strömquist ägnar tyvärr bara en bråkdel av boken åt alla de ljuvliga och sårbara känslor som kommer som ett brev på posten när passionen drabbar en. Hennes utgångspunkt är i stället att försöka ge en bild av hur förälskelse ändrats genom årtusendena och framförallt förklara, genom moderna sociologer och filosofer som Eva Illouz och Byung-Chul Han, hur kärleken ser ut i dagens lätt narcissistiska konsumtionssamhälle där ord som valfrihet och valmöjlighet ständigt präglar vår vardag.

Även om bokens budskap är mycket intressant och tankeväckande så har jag har alltid tyckt att Liv Strömquist är som allra bäst när hon tar upp knepiga maktstrukturer och skruvar dem till sin spets eller när hon reflekterar över vår egen tid via historia personer, som i den mycket läsvärda Einsteins nya fru. Tyvärr blir det lite för mycket filosofi och sociologi (som dessutom för det mesta redovisas i textform) för min smak och jag får nästan känslan av att Strömquist trivs bäst i partierna som innehåller de historiska utflykterna för där är hon lika briljant som vanligt.

Mest minnesvärda är historierna om varför Theseus dumpade Ariadne på ön Naxos, Lou Andreas-Salomé som bröt ner Nietzsche samt hur Lord Byrons exflickvän Lady Caroline Lamb blev världshistoriens första ”crazy girlfriend”. Berättelsen om Hilda Doolittles liv och verk var också helt ny för mig och jag hade gärna läst en seriebok där Strömquist helt ägnade sig åt hennes fascinerande livsöde och fantastiska författarskap.

Manus: Liv Strömquist
Illustration: Liv Strömquist
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...