Recensioner

Invisible Kingdom, Vol. 1: Walking the Path

onsdag 23 oktober, kl 15:50 av 0 kommentarer

I ett litet solsystem som består av fyra närliggande planeter får vi följa Vess, en from ung kvinna från planeten Rool som bryter sitt folks traditioner och plikter när hon beslutar sig för att gå i kloster, och Grix, en kvinnlig fraktpilot från planeten Zith som en gång i tiden drömde om att använda sin skicklighet bakom spakarna för att utforska universum istället för att leverera paket. När bägge två på var sitt håll upptäcker att solsystemets dominerande religion, the Renunciation, tar emot ansenliga summor pengar från samma solsystems största och rikaste företag, Lux, förs deras totalt olika vägar samman och de måste bestämma sig för om deras kunskap är värd att dö för.

En av årets mest emotsedda titlar var utan tvekan Invisible Kingdom av G. Willow Wilson (Ms. Marvel, Wonder Woman) och Christian Ward (Ody-C, Black Bolt) från Dark Horse Comics underetikett Berger Books. Denna utlovade episka science fiction-saga har nu avslutat sin första arc och den hett efterlängtade fortsättningen på serien dyker upp i slutet på oktober och jag kan konstatera att Invisible Kingdom är en serie som lever upp till mina högt ställda förväntningar och dessutom bjuder på flera spännande överraskningar.

För det första får vi ett härligt rymdäventyr grundat på ett gediget världsbygge med fyra planeter som kretsar runt en gigantisk döende stjärna. Rymdfärder är ett måste men sker utan ljusets hastighet vilket gör att man måste hushålla med både bränsle och övriga resurser, ungefär som i Firefly. Det mesta av handlingen i den första volymen utspelas på huvudplaneten Duni, som både är säte för megaföretaget Lux och The Renunciation, och innehåller sorgligt välkända ingredienser från vår egen samtid som konsumtionshets, apati, cynism och även ren och skär rasism. Det sistnämnda drabbar framförallt invånarna från planeten Rool som nedsättande kallas för ”froglets” men det är också tydligt att flera av invånarna från solsystemets övriga planeter inte bara hatar Roolians…utan också fruktar dem.

Ett av de mest befriande inslagen i Invisible Kingdom är att världen inte bara är queer utan även innehåller en ras som förökar sig via sporer och ytterligare en ras som har fyra olika kön. Det sistnämnda gäller för Roolians där bara ett av könen, down, kan föröka sig och eftersom Vess är en down förväntar sig planetens invånare, särskilt hennes föräldrar, att hon ska utföra sin plikt och skaffa sig ett helt fotbollslag av nya Roolians med åtminstone tre olika partners för att säkerställa den utdöende befolkningens bestånd. Den fromma men rebelliska Vess väljer istället att följa sin inre röst och nå högre värden som ingen kan se genom att underkasta sig ett liv i kloster – ett resolut val som gör hennes karaktär särskilt intressant och spännande.

För övrigt innehåller Invisible Kingdom flera mångbottnade karaktärer, först och främst rymdpiloten Grix som inte bara är en av solsystemets bästa piloter utan också är vårdnadshavare till sin yngre bror Rath eftersom föräldrarna hamnat i Lux:s klor på grund av spelmissbruk. Vidare är Grix lesbisk och har ett komplicerat av-och-på-förhållande med Eline som inte bara är en del av besättningen på fraktskeppet Sundog utan också Lux:s företagskontakt på rymdskeppet. Övriga besättningen ombord på Sundog består av den bullrige mekanikern Krov och den nervöse Xether som även lider av astma och alltid har sin inhalator inom räckhåll.

Själva starten på eländet börjar med att Grix upptäcker en märklig felräkning i lasten när de tvingas nödlanda på en måne (eftersom Lux inte har uppgraderat skeppets kylsystem) medan Vess, som precis genomfört sin prövovandring och tagits emot med öppna armar av klostrets abbedissa Mother Proxima, gör en skrämmande upptäckt när hon sköter sitt nya uppdrag som klostrets nya bokhållare. Både Grix och Vess slits mellan olika tvivel och lojaliteter – i Grix fall att utsätta besättningen och sin lillebror för Lux blodtörstiga säkerhetstjänst medan Vess genomgår en smärre livskris eftersom hennes tro på Invisible Kingdom är orubblig samtidigt som The Renunciations mäktigaste ledare och profet, Mother Proxima, visar sig vara en simpel mutkolv.

En ännu större överraskning väntar dock Vess och Grix då det visar sig att ingen av solsystemets invånare verkar bry sig nämnvärt om Lux och The Renunciations oheliga allians. Precis som i vår egen värld och samtid finns det många som är ointresserade av sanning eller fakta utan enbart är intresserade av information som stödjer det de redan tror att de vet – en härlig twist och parallell som gör anrättningen ännu mer intrikat och lovande.

G. Willow Wilson levererar ett storartat manus med många lager och filosofiska frågeställningar medan tecknaren Christian Ward är i toppform med härligt flöde, snygga bildlösningar, mustiga miljöer och dramatisk action. Invisible Kingdom är ett klassiskt science fiction-äventyr som innehåller flera vinkningar till tidigare mästerverk inom genren samtidigt som den har en helt egen ton och bryter ny mark. Rekommenderas varmt!!!

Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Christian Ward
Förlag: Berger Books/Dark Horse Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...