Recensioner

Ascender, Vol. 1: The Haunted Galaxy

måndag 9 december, kl 10:03 av 0 kommentarer

Mila är trött på att bo i en hydda utanför staden med sin pappa. Hon vill gå i skolan som de andra barnen och kunna röra sig fritt på marknadsplatsen utan att riskera att skickas till ett vampyrläger men hennes far säger att hon inte vet vad hon pratar om. För att kunna göra allt detta måste hon nämligen ge upp sin frihet och svära trohet till den allsmäktiga Mother och han kommer aldrig böja sig för den häxan. Hennes mor hatade den kvinnan och allt som hon står för och offrade dessutom sitt liv för att Mila skulle få vara fri och därmed är det slut på diskussionen. Men Mila är förbannad. Hon känner sig inte fri utan fängslad och längtar efter att få se havet och de gamla städerna. Varför kunde hon inte ha fötts när det fortfarande fanns rymdskepp? Hur var det att leva när robotar fanns mitt ibland dem? Hennes pappa vill aldrig tala om tiden innan The Harvesters och hon kan inte fråga någon annan, så varje natt tittar hon upp mot stjärnorna och hoppas på ett svar men hon tror aldrig att hon kommer att få ett…men där har hon fel.

2019 har visat sig vara ett mycket produktivt år för den alltid lika flitige och fenomenale serieskaparen Jeff Lemire, vars alster jag alltid håller väldigt högt. Fortsatt samarbete med Andrea Sorrentino på Gideon Falls (Image Comics) och den nya titeln The Joker: Killer Smile från DC Comics, hans egna och ständigt växande superhjälteuniversum med Black Hammer och dess olika spin-offs samt den nu avslutade miniserien Berserker Unbound med Mike Deodato (alla på Dark Horse Comics), de nya titlarna Sentient från TKO Studios (tillsammans med Gabriel Hernandez Walta) och Family Tree från Image Comics (tillsammans med Phil Hester) plus att han även hunnit med att färdigställa Frogcatchers – ytterligare en seriebok där han står för både manus och illustration.

I april kom även nystarten på Descender med titeln Ascender (tillsammans med Dustin Nguyen på Image Comics) som utspelas tio år efter de omvälvande händelserna i Descender #32. Högteknologi har ersatts av magi och istället för rymdskepp och robotar finns det nu flygande havssköldpaddor och drakar och så den ondskefulla vampyrhäxan Mother och hennes hiskeliga armé av vampyrer och hejdukar. Mila, som är dotter till Andy och Effie från ursprungsserien, får oväntat besök av en alldeles speciell robothund vid namn Bandit och efter det blir inget mer sig likt för den lilla flickan.

Handlingen i första volymen av Ascender är inget märkvärdigt utan följer ett klassiskt Star Wars-mönster men det är härligt att återse detta universum och alla karaktärer från förr. Jag gillar också det nya världsbygget, familjedynamiken, det spännande äventyret och framförallt vad som komma skall för det känns som att Lemire och Nguyen har mycket kvar att berätta och flera spännande avslöjanden på lager. Nguyens karaktäristiska stil med vattenfärger passar som hand i handske med denna nya fantasyvärld och om du, som jag, saknar Paper Girls eller längtar efter fortsättningen på Saga så är Ascender definitivt något för dig.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Dustin Nguyen
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...