Recensioner

Sorceline, Vol. 1 och 2

onsdag 15 januari, kl 20:31 av 0 kommentarer

Sorceline tillbringar sitt sommarlov på en mycket säregen plats, nämligen ön Vorn vars existens är dold för vanligt hederligt folk. Här bedrivs en sommarkurs i kryptozoologi, det vill säga läran om legendariska och mytologiska djur som människor vägrar tro på, såsom drakar, älvor, enhörningar, monster och vidunder…eller kort och gott: kryptider. Förutom allt som står på schemat, såsom magi, djurvård och dressyr, så kommer den flitigaste eleven att belönas med att bli assistent åt den berömde fantastikologen Archibald Balzar som är den enda som lyckats skapa en vänskaplig kontakt med öns övernaturliga väsen och därför valt att flytta sin forskning just dit…men något står inte rätt till på den mystiska ön.

Magiska varelser insjuknar och flera elever drabbas av en märklig förbannelse och Sorceline börjar klandra sig själv. Varför har hon så en så naturlig fallenhet när det gäller att upptäcka kryptider och varför drabbas elever av olyckor när hon blivit arg på dem? Är hon en helt vanlig tjej som älskar magi och magiska varelser eller är hon rentav själv en kryptid?

2019 publicerade Egmont tre olika följetonger inom fantasygenren som alla riktar sig till ungdomar i mellanstadieåldern, nämligen första boken i den norska serieskaparen Malin Falchs serie Norrsken, den tvådelade albumserien Videvill av Frédéric Brrémaud och Federico Bertolucci samt de två första delarna av Sorceline av Sylvia Douyé och Paola Antista. De sistnämnda albumserierna är ursprungligen utgivna under 2018/2019 på det franska förlaget Glénat och det är mycket glädjande att Egmont väljer att publicera rykande färska verk för yngre läsare och dessutom i en genre som jag både älskar men sorgligt nog är svältfödd på när det gäller svenska utgåvor, nämligen fantastik.

Sorceline består alltså än så länge av två delar – Kryptozoologi för nybörjare och Kärlek och vidunder – och handlar om huvudpersonen själv och hennes fem övriga kurskamrater som tillbringar sommarlovet på en plats och i en kontext som för tankarna till Harry Potter, men istället för en imponerande uppväxtskildring på ett myllrande Hogwarts så får vi en blygsammare sommarkurs i magisk djurvård tillhandahållen av professor Balzar och hans hjälpreda Madame S.

Den mystiska ön Vorn bidrar till den sköna stämningen med sitt menageri av märkliga varelser men även mysteriet med Sorceline själv och hennes sökande efter en plats i den begränsade hierakin, hennes sökande efter ursprung och identitet samt inte minst hennes drömmar om att bli den bästa kryptozoologen av dem alla och professorns självklara val som assistent.

Böckerna innehåller alla ingredienser som hör till en berättelse som utspelas i vilken skolmiljö som helst, med intriger, fusk, romanser och lustiga upptåg. Ibland trampar handlingen på stället eller skrivs på läsarens näsa men lika ofta överraskar den med oväntade vändningar eller möten och insikter som gör att man blir sugen på mer. Sorceline är en serie som inte för en sekund utger sig för att vara något annat än vad den är, nämligen ett magiskt äventyr för läshungriga och fantasytörstande ungdomar i mellanstadieåldern.

Manus: Sylvia Douyé
Illustration: Paola Antista
Färgläggning: Lowenael
Förlag: Egmont
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...