Recensioner

Norrsken – resan till Jotundalen

fredag 17 januari, kl 09:48 av 0 kommentarer

Sonja älskar sin farbror Henrik – en fri själ som brukar resa långt bort från civilisationen och som alltid brukar ha med sig fantastiska målningar och berättelser från sina resor när han träffar sin favoritbrorsdotter. Sonja har precis konfirmerat sig, mest för att hennes föräldrar ville det, och drömmer själv om att en dag få uppleva den stora världen. Kanske kan hon följa med farbror Henrik nästa gång han ger sig iväg? Henrik svarar att det hade varit väldigt trevligt men påminner henne också om alla måsten man måste göra som barn. Han lovar att den besvikna Sonja ska få följa med när hon blir äldre innan han ger Sonja hennes konfirmationspresent: en mycket vacker silverbrosch som han hittade under sin vandring i Lofoten och som ser ut som att den är ifrån vikingatiden.

Broschen visar sig dock ha en ägare som rest mycket långt för att återbörda den: en mystisk pojke med en läskig mask som först skrämmer vettet ur Sonja -innan han berättar att han heter Espen och att Henriks målningar, föreställande troll, vikingar och annat fantastiskt, inte är fria fantasier utan finns på riktigt…i en annan värld. ”Hur tar man sig dit? Är det långt?”, brister Sonja ut och håller på att spricka av nyfikenhet och förväntan.

Den norska serieskaparen Malin Falchs debutserie Nordlys (Norrsken) var från början ett skolprojekt som hon gjorde när hon studerade på Academy of Art University i San Fransisco. Uppgiften var att göra en egen version av en klassisk saga och Malin valde Peter Pan, fast grundad i nordiska sagor och folktro. Norrsken blev sedan en webbserie innan Egmont Norge hörde av sig och ville publicera den. Nu har den blivit en prisbelönad succé i Norge, första boken är översatt till svenska och tanken är att det totalt ska bli åtta böcker. Andra boken, Vikingene og oraklet, gavs ut i Norge 2019 och tredje delen, Kråkesøstrene, dyker upp i mars 2020.

 

Det är lätt att se inspirationen från Peter Pan i Norrsken, som Peter Pan själv (Espen), Lost Boys (de busiga trollbarnen) och Wendy (Sonja), ja, till och med kapten Krok dyker upp fast i skepnad av den hänsynslöst brutale Hjalmar som tidigare spridit skräck i omgivningen tillsammans med sina vikingar och förlorat sin ena hand i en kamp med Espen och den ständigt vaksamme krokodilen som slukat Kroks hand och är på jakt efter resten av hans lekamen är här fjordens imponerande sjöodjur.

Norrsken är dock mycket mer än en kopia av J.M. Barries original för ön Neverlands motsvarighet, Jotundalen, är en mystisk plats befolkad av troll, talande djur, Näcken och andra varelser ur nordisk mytologi samt norsk eller nordisk folklore. Malin Falch slår an rätt ton redan från början med en fantastisk saga om längtan efter äventyr och fjärran länder och jag är särskilt imponerad av hennes underbart charmerande teckningsstil och en sublim färgläggning som fångar det nordiska ljuset mästerligt.

Av Egmonts satsning på kvalitetsserier för unga i bok- eller albumformat från förra året sticker Videvill ut mest med ett häpnadsväckande vackert fantasyäventyr men även Norrsken är en riktig höjdare och jag ser fram emot övriga delar på svenska och hoppas att Egmont fortsätter och kanske till och med utökar detta mycket trevliga initiativ på den svenska seriemarknaden.

Manus: Malin Falch
Illustration: Malin Falch
Förlag: Egmont
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...