Recensioner

Are You Listening?

torsdag 5 mars, kl 15:54 av 0 kommentarer

27-åriga Lou är på väg till en gammal släkting i San Angelo i sin lilla bil med en ännu mindre husvagn på släp när hon stöter på grannens tonårsdotter Bea ensam och förvirrad längs med vägen. Lou räknar snabbt ut att Bea är på rymmen men istället för att köra hem henne erbjuder hon Bea att följa med på hennes resa genom västra Texas. Under färden händer dock märkliga saker: vädret skiftar dramatiskt till ett kraftigt snöoväder och de hittar en bortsprungen katt vars namnbricka leder till en okänd stad som inte ens finns på kartan…och de är förföljda av hotfulla män som utger sig för att jobba åt The Office of Road Inquiry. Deras eget kaos och inre demoner är orsaken till denna mardröm för bägge två är på rymmen av olika och högst verkliga anledningar men det finns ett sätt att komma helskinnad ut på andra sidan: lita och lyssna på varandra och framförallt – lyssna på sig själva.

Tillie Walden är en serieskapare från Texas, USA som trots sina unga år (hon fyller 24 år i maj 2020) redan hunnit med att ge ut fem serieböcker och en webbserie, av vilka flera dessutom belönats med både Eisner- och Ignatz Award. Tidigare har jag läst hennes seriememoar Spinning (First Second, 2017) som handlar om skridskoåkning, tidiga morgnar, hård träning, mobbning, vänskap och att komma ut för sina föräldrar samt webbserien On a Sunbeam (senare utgiven av First Second, 2018), en science fiction-berättelse i rymden där ett team reparerar gamla byggnader för att lära känna sitt förflutna och med en rollista som enbart består av lesbiska kvinnor.

I hennes senaste bok, Are You Listening? (First Second, 2019), spänner Walden bågen ytterligare med en roadtrip genom Texas, magisk realism, vidriga myndighetspersoner, trauma och en supergullig katt men framförallt är boken en uppvisning i vänskap som en läkande kraft för trasiga själar. Bea och Lou är verkligen trasiga på olika sätt – Lou som försöker komma över sorgen och saknaden av sin nyligen bortgångna mor och Bea som blivit traumatiserad av sexuella övergrepp – och bokens magiska och surrealistiska delar är en följd av deras inre kaos. Huvudpersonernas inledande gnabbanden förvandlas under resan till en ömsesidig respekt och när de hittar den bortsprungna katten Diamond så får deras sökande också ett syfte och en mening.

Bokens titel kan både vara ett uppgivet rop på hjälp men också en förtroendegivande försäkran från en nära vän, som i bokens gripande höjdpunkt när Bea äntligen öppnar sitt hjärta för Lou om vad hon varit med om och Lou svarar: ”Are you listening? None of this is your fault.”

Under resans gång får vi successivt lära känna huvudpersonerna genom deras samtal med varandra, där de också blottar sig genom korta, men mycket sårbara, ordväxlingar som när Lou säger att det kommer att bli en befrielse att umgås med någon hon inte känner eller när hon i inledningen på boken frågar Bea om hon inte ska sova och hon svarar: ”I don’t want to dream.”

Walden använder sig i boken av ett betydligt brutalare bildspråk jämfört med hennes tidigare alster, där både bildrutorna och landskapet antingen känns krampaktigt klaustrofobiska eller som en jordbävning som splittrar landskapet och verkligheten. Till skillnad mot hennes tidigare verk så är Are You Listening? helt färglagd och även här visar Walden att hon är en mycket skicklig serieskapare.

När man talar om Walden är det i stort sett omöjligt att inte reflektera över det faktum att hon redan har en mycket imponerande verkförteckning i så unga år men att produktiviteten har ett pris blir extra tydligt i en kommentar från bilmekanikern Lou (som alltid varit passionerad av bilar och byggde sin egen första bil som 15-åring) som känns som om den kommer från Walden själv: ”I spent my early twenties working so hard and fast…and I never once asked myself how I was doing it all. (…) I still love what I do. And that used to be enough. Now it’s…not.”

Jag hoppas att Walden hittar en balans i sitt konstnärskap så vi kan få njuta av fler verk av denna fascinerande och fantastiska serieskapare i framtiden för hon har en unik, innerlig röst och känsla för mediet. Om du vill läsa en gripande seriebok om vänskap och sårbarhet så är du i trygg hamn och om du dessutom är svag för magisk realism och alldeles bedårande katter så är Are You Listening? ett måste.

Manus: Tillie Walden
Illustration: Tillie Walden
Förlag: First Second
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...