Recensioner

Witch Hat Atelier, Vol. 1

söndag 24 januari, kl 22:18 av 0 kommentarer

Vid 2020 års utdelning av Eisner Awards gick priset i kategorin Best Manga till två verk: Cats of the Louvre av Taiyo Matsumoto och första volymen av Witch Hat Atelier av Kamome Shirahama. I den sistnämnda får vi möta Coco, dotter till en skicklig sömmerska, som älskar magi och drömmer om att en dag bli en häxa – en omöjlighet eftersom häxor är något man föds till och inget man lär sig. Men en vacker dag spionerar Coco på häxan Qifrey när han förbereder sina besvärjelser och upptäcker att, precis som hon blivit skicklig med nål och tråd, så är magi något man verkligen kan lära sig. Dessutom har hon i sin ägo en bok med magiska tecken och mönster som hon köpte av en mystisk figur på en marknad för flera år sedan, så den nyfikna och smarta Coco beslutar sig för att göra ett försök – något hon kommer att ångra bittert.

Qifrey lyckas rädda henne i sista minuten men för Cocos mor visar sig följderna av det magiska försöket vara fatala och enligt häxornas lagar måste magins hemlighet bevaras till varje pris och följaktligen måste Cocos minnen av allt detta raderas bort. Qifrey är dock bekymrad över boken som Coco hade i sin ägo och om hon förlorar sina minnen kommer han aldrig hitta den skyldiga som sålde boken till den stackars flickan. Han beslutar sig för ta Coco som elev och göra henne till en häxa och tillsammans ska de försöka bryta förtrollningen som håller Cocos mamma fången.

För det första vill jag nämna att Shirahamas illustrationer är något av det snyggaste jag sett i en manga. En otroligt dynamisk stil med en underbar och elegant linjeföring som får mig att tappa hakan. Världsbygget, som kommer att tilltala alla som älskar Studio Ghiblis verk, är både lekfullt, episkt och romantiskt på samma gång, ja, helt enkelt magiskt. Själva twisten när det gäller vad magi egentligen är gör också anrättningen extra tilltalande och jag tänker definitivt utforska övriga volymer från Kodansha Comics.

Det som gör att Witch Hat Atelier inte får högsta betyg är att den innehåller en del rätt stela troper, som det vanliga barnet som får chansen att plugga magi, den tröttsamma och krystade konflikten med Agott (en annan av Qifreys elever) samt att Coco är en klassisk mangakaraktär med mycket överdrivet och teatralt känsloregister, men annars är jag helt såld på detta lilla mästerverk.

Manus: Kamome Shirahama
Illustration: Kamome Shirahama
Förlag: Kodansha Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...