Recensioner

Magknip

lördag 27 november, kl 23:15 av 0 kommentarer

Den amerikanska serieskaparen Raina Telgemeiers serieböcker för unga läsare är mycket populära och flitigt prisbelönade (bland annat har hon vunnit fem Eisner Awards) och själv är jag mycket förtjust i Ghosts (2016) samt hennes självbiografiska böcker Smile (2010), Sisters (2014) och den senaste, Guts (2019), som kommit ut i en fin svensk översättning (Magknip) av My Bergström på Kartago förlag under hösten 2021. Själv trodde jag att detta var första boken av Telgemeier på svenska men blev glatt överraskad när jag fick reda på att Sandviks förlag (Goboken) redan gett ut de två första självbiografiska serieböckerna 2015 (med titlarna Le stort och Systrar) och jag hoppas att Kartago kommer att ge ut fler böcker av denna fenomenala serieskapare för alla läshungriga ungdomar i vårt avlånga land.

Precis som de tidigare böckerna utspelas Magknip under Telgemeiers mellanstadietid men den här gången handlar det inte om tandställningar eller jobbiga småsyskon utan något som präglat (och fortfarande präglar) hennes vardag. ”Till alla som känner sig rädda” lyder bokens dedikation och det här är en mycket personlig berättelse om stress, oro och kroniska magsmärtor och, framförallt, att prata om hur du egentligen mår.

”Är det möjligt att vara sjuk utan att vara sjuk? Kan man vara frisk även om man har ont?” Detta är frågor som Telgemeier ställde sig själv som barn och något jag ofta stöter på i min yrkesroll som låg- och mellanstadielärare. Många barn får ont i magen eller tappar aptiten av obehagliga eller oförberedda situationer – prata inför klassen, elaka klasskamrater, bacillskräck, med mera, och något av det jobbigaste är att skaffa sig så mycket mod att man berättar för en nära vän eller vuxen om hur man egentligen mår.

Med bitvis brutal självinsikt och ett perfekt flöde berättar Telgemeier om sin oro och sina fobier som hon nu, även i vuxen ålder, måste hantera och som hon accepterat som en del av vem hon är och Magknip är en bok som borde vara obligatorisk läsning på mellanstadiet med sitt fina språk, skildring av vänskap, vuxna som lyssnar på riktigt och som samtidigt ger en mängd hoppfulla nycklar och verktyg till ett bättre mående för alla barn som någon gång känt sig oroligt.

Manus: Raina Telgemeier
Illustration: Raina Telgemeier
Färgläggning: Braden Lamb
Förlag: Kartago
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...