Recensioner

Vita lögner, röda hjärtan

måndag 29 november, kl 23:07 av 0 kommentarer

Sommarlovet är slut och Tuva, 12 år, ska börja sexan men mest ser hon fram emot att få träffa sina bästisar Bao och Linnea och att de nu äntligen ska bygga en koja i skogspartiet bakom skolan…men redan första skoldagen ställs allt på ända. Linnea har träffat en kille och tycker kojbyggandet är ”barnsligt” och under de följande veckorna växer denna konflikt till en krigsliknande situation med Linnea och Bao på var sin barrikad och den villrådiga Tuva i mitten. Tuva upptäcker också att det inte bara är Linnea som förändrats. Flera tjejer i klassen börjar använda smink, intressera sig mer för mode och kläder, slutar leka och sitter bara och pratar om snygga killar på rasterna. När sedan Tuva, som aldrig varit kär en enda gång, plötsligt inser att hela hennes väsen upptas av den nya tjejen i klassen, Mariam, så blir det krångligt och komplicerat. Mariam verkar så mogen och hur gör man för att bli mognare…och, framförallt, kan man vara kär i en tjej och ändå gilla Marcus och Martinus?

När den norska serieskaparen Nora Dåsnes växte upp kom hon aldrig i kontakt med några böcker som handlade om två tjejer som blir förälskade i varandra och frustrationen över att inte kunna se sig själv i böckerna hon läste blev så småningom fröet till hennes debut Ti kniver i hjertet 2020, en bok som kom ut på svenska från Alfabeta förlag med titeln Vita lögner, röda hjärtan under 2021 och som även blivit en internationell succé, vunnit både Pondus-priset, norska Kulturdepartementets barn- och ungdomslitteraturpris och nu även nominerats till den prestigefyllda internationella seriefestivalen i Angoulême 2022.

Det dyker ständigt upp nya serieböcker om queer kärlek för vuxna på bokhyllorna men betydligt färre när det gäller barn- och ungdomsserier på samma tema. Dåsnes briljanta blandning mellan dagbok och traditionellt serieberättande tar oss med på en omtumlande och samtidigt magisk resa i det komplicerade gränslandet mellan barn och ungdom, full av humor, drama och ett härligt pirr i magen. Teckningarna visar upp en imponerande variationsrikedom och färgprakt där varje sidbyte vägts på guldvåg och Vita lögner, röda hjärtan är både en av årets bästa svenska serieböcker och samtidigt en häpnadsväckande bra debutbok för yngre läsare som konkurrerar med de bästa i genren.

Tuva är en helt underbar karaktär, inte bara för att hon spelar klarinett (som är mitt instrument), men lika varm och härlig är Dåsnes fina skildring av Tuvas ständigt närvarande och mycket kärleksfulla ensamstående pappa som lagar den godaste lasagnen och gör de bästa spellistorna åt sin dotter.

Kärnan i berättelsen är hela tiden om man aktivt eller omedvetet tar steget från barn till ungdom och Tuvas förälskelse i en annan tjej är en självklar icke-fråga, både bland vuxna och barn, vilket känns oerhört befriande. Det här är en bok som jag varmt kommer att rekommendera till alla mina läshungriga mellanstadieelever och jag är övertygad om att de kommer att bli lika trollbundna som jag blev under resans gång.

Nora Dåsnes är ett namn att lägga på minnet och jag hoppas att något svenskt förlag också plockar upp hennes andra seriebok som har ett allvarligare tonläge och som riktar sig till lite äldre läsare. Ubesvart anrop (2021) skildrar tiden efter terrorattentaten i Norge, 22 juli 2011, och hur man går vidare som ungdom efter att ha upplevt ett nationellt trauma.

Manus: Nora Dåsnes
Illustration: Nora Dåsnes
Förlag: Alfabeta Bokförlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...