Recensioner

När vi var samer

måndag 27 december, kl 23:22 av 0 kommentarer

På juldagen 1831 i Arjeplog skulle prästen Norenius predika om kristi födelse. Norenius var en man som tog sitt värv på yttersta allvar och tänkte därför presentera Jesus hela släktlinje och började följaktligen med Adam men när han efter två timmar kommit fram till kung Salomon fick klockaren nog och stoppade prästen. Detta är en historia nedtecknad av lappmarkspredikanten Petrus Laestadius som dyker upp i inledningen på Mats Jonssons seriebok När vi var samer, en bok som både skildrar Sápmis hela historia, det statssaktionerade utplånandet av skogssamernas seder och bruk samt Jonssons egna skogssamiska rötter som fallit i glömska eller tigits ihjäl. Mats vill få med så mycket han kan i sin berättelse och, till skillnad mot Norenius, så lyckas han. När vi var samer skildrar ett långt och mörkt kapitel i historien, full av givna och brutna löften, övergrepp, rasism och förtryck. En sann historia som inte utspelas i något fjärran land för länge sedan utan här, i Sverige, och som nådde sin kulmen nära vår egen tid.

När vi var samer är en mycket imponerande bok på många sätt. Förutom att den är folkbildande så är den djupt personlig och den är fylld till bristningsgränsen med Jonssons små svartvita bildrutor. Det innehållsrika och bitvis komplexa och omtumlande materialet kräver sin läsare men passionen och glöden i Jonssons berättande släpper aldrig taget.

Även om boken rent formmässigt har sina små skavanker (ett släktträd och fler kapitel hade gett boken en femma i betyg) så är Mats Jonssons magnum opus utan tvekan en av årets bästa och mest läsvärda serieböcker och juvelen i kronan på Galagos mycket imponerande bokutgivning under 2021.

Manus: Mats Jonsson
Illustration: Mats Jonsson
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...