Recensioner

In. av Will McPhail

onsdag 17 augusti, kl 14:59 av 0 kommentarer

Nick är en ung, otillfredsställd tecknare utan mål, fascinerad av mänskliga relationer och en mästare när det gäller meningslöst kallprat, men eftersom hans tillvägagångssätt är ytligt och överanalyserat lär han sig aldrig det sociala spelet. Men halvvägs in i ytterligare ett meningslöst utbyte av fraser med en främmande person upptäcker han en superkraft, nämligen att säga vad han egentligen känner. Denna uppenbarelse öppnar inte bara upp fantastiska och märkliga djupdykningar i andra människors innersta väsen, utan blir också början på ett nytt, både underbart och tragiskt, kapitel i Nicks eget liv.

In. – Eisner-nominerad i kategorierna Best Graphic Album – New och Best Writer/Artist – är brittiske Will McPhails första seriebok men han är långt ifrån en novis när det gäller den nionde konstformen. Sedan flera år tillbaka levererar han regelbundet fyndiga enrutingar till bland annat tidskriften The New Yorker eller den härliga figuren Lady No-Kids som man kan följa på hans instagram. Ett genomgående tema i hans verk är ordets makt och hur han driver med sociala konventioner och i sin debutbok har han skapat ett både ljuvligt och tragiskt mästerverk om längtan efter mänsklig kontakt.

Boken börjar som en romantisk komedi och hipster-satir, full av fantastisk dialog och underbara one-liners, men byter raskt fot när Nick beslutar sig för att blotta sig själv och tas med på ordlösa resor i andra människors universum – skildrade i surrealistiska och färgstarka sekvenser – enda tills magin bryts och världen och boken fortsätter i svart-vitt. Boken blir också en berättelse om vår samtids brist på verklig kommunikation och Nicks resa blir en känslomässig berg-och-dalbana som jag sent kommer att glömma.

In. av Will McPhail är en av de bästa serieböcker jag läst och den rekommenderas av hela mitt seriehjärta.

Manus: Will McPhail
Illustration: Will McPhail
Förlag: Sceptre
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...