Nyheter och tips

Adamsonstatyetten 2022

lördag 24 september, kl 21:06 av 1 kommentar

Senast det var en fysisk Bokmässa i Göteborg var 2019 och det var också samma år då Svenska Serieakademien sist delade ut de prestigefulla Adamsonstatyetterna. Den här helgen är Bokmässan åter tillbaka och på lördagen ägde även Svenska Serieakademiens prisutdelning rum på Serie & Fantastikscenen på mässan där det delades ut hela fem priser.

Den internationella Adamsonstatyetten tilldelades den franske serieskaparen François Bourgeon ”för sitt detaljrika och levande bildspråk som leder oss genom tid och rum, och med en unik förmåga att skapa serievärldar där teckningar, språk och färgläggning bildar självklara och självlysande berättelser.” Resande med vinden, Berättelsen om Cyann – Den döende planeten och Skymningens färdkamrater finns översatta till svenska och 2023 kommer Cobolt även ge ut en samlingsvolym av den senare med ny översättning.

Den svenska Adamsonstatyetten tilldelades två pristagare: Först ut var Joanna Rubin Dranger, som vann priset bland annat för ”ett mångsidigt och mångårigt konstnärskap som tar avstamp i det humoristiska och det allvarstyngda.” Bland hennes fantastiska serieböcker hittar vi Fröken Livrädd och Kärleken, Fröken Märkvärdig och Karriären samt 2022 års bästa svenska seriebok enligt mig, nämligen Ihågkom oss till liv. Den andra vinnaren av den svenska Adamsonstatyetten blev Gunnar Krantz, serieskapare, förläggare och konstnärlig professor i visuell kommunikation med inriktning på teckning vid Malmö universitet. ”För sin ständiga strävan att utforska och förmedla seriemediets möjligheter och förutsättningar” löd inledningen på motiveringen.

Svenska Serieakademins diplom, med underrubriken ”till trägna arbetare i den svenska seriens örtagård” tilldelades också två pristagare: Natalia Batista, en av grundarna av Nosebleed Studios och verksam både som svensk manga-skapare och pedagog (”En mangamästarinna med begåvning, inflytande och driv”) samt Robert Aman, biträdande professor vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet, vars bok När Fantomen blev svensk: vänsterns världsbild i trikå av Svenska Serieakademin beskrevs som ”en klassiker i vardande”.

Stort grattis till alla vinnare!!!

Kommentarer

  1. Kartago says:

    ”Äntligen” för att citera Gert Fylking, har alltid tyckt att François Bourgeon är en av europas ledande serieskapare och en fantastisk tecknare och som verkligen förtjänar priset, hoppas att Cobolt ger ut ”Körsbärens blod” när den blir komplett?

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...