Recensioner

Moon Knight, Vol. 3: Birth and Death

lördag 11 november, kl 12:32 av 0 kommentarer

När Khonshu försökte erövra vår verklighet och täckte New York City med ökensand och pyramider avvisade Marc Spector mångudens dödliga inviter genom att förinta sig själv för att rädda världen. Marc hamnade i ett surrealistiskt limbo mellan sina olika identiteter vilket slutligen kulminerade i en konfrontation i New Egypt mellan Marc och de tre övriga män som hans hjärna skapat. För att Marc ska bli hel igen så tvingas han ta itu med de olika delarna av sitt eget jag – och när han väl gjort det återstår bara den enda och slutgiltiga lösningen på problemet: Döda Khonshu!

Den tredje och avslutande delen (samlar Moon Knight #10-14) av Jeff Lemire och Greg Smallwoods förträffliga maxiserie når vägs ände och det slutliga betyget blir med beröm godkänt. Det här är en annorlunda och surrealistisk resa i en människas psyke som både passar in i den långa kanon av berättelser om Moon Knight samtidigt som den på ett övertygande sätt går till botten med Marc Spectors flerdubbla personligheter.

Mitt första intryck efter att ha avslutat serien är den känslan man får när en författare plockar fram alla leksaker ur en karaktärs garderob och stökar runt på golvet under en härlig lek fylld av fantasi för att sedan plocka in allting på sin bestämda plats. Ett visst mått av antiklimax försvinner dock när jag tänker närmare efter och nu i efterhand kan jag konstatera att den senaste följetongen av Moon Knight är en av Marvels bästa serier på ett tag och nästan i klass med Tom King och Gabriel Hernandez Waltas The Vision – förutom att den sistnämnda är en av Marvels bästa serier överhuvudtaget.

Den formidable tecknaren Greg Smallwood är här tillbaka i fullt majestät med sina underbara skuggor och härliga bildlösningar tillsammans med Jordie Bellaires perfekta färgpalett och jag kan knappt minnas när jag verkligen njöt av en Marvel-serie på detta sätt. Hela sista volymen är dels en praktfull uppgörelse med Khonshu samtidigt som den vävs samman med en återberättelse av Moon Knights ursprung där han träffar Frenchie, reser till Egypten med legoknekten Bushman, det första mötet med Marlene och hennes far Dr. Peter Alraune och hans återfödelse som Khonshus avbild på Jorden. Vi får även följa Marcs judiska uppväxt i Chicago och hans första möte med låtsaskompisen Steven Grant som ska bli en av hans många personligheter på livets stig.

Hela serien förtjänar att avnjutas i sin helhet så håll ögonen öppna efter en kommande samlingsvolym och om man vill ha mer Moon Knight så behöver man inte vänta så länge. Den här veckan dyker nästa följetong upp, författad av Max Bemis (Evil Empire, X-Men: Worst X-Man Ever, Foolkiller) som utforskade mental ohälsa i sin första serie Polarity från BOOM! Studios och tecknad av Jacen Burrows som jobbat länge på förlaget Avatar med serier som Jonathan Hickmans God is Dead och Allan Moores Lovecraftianska skräckserie Providence.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Greg Smallwood
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...