Krönikor och åsikter

Min dag på SIS 2024

måndag 27 maj, kl 10:03 av 0 kommentarer

Årets fina festivalaffisch av Iris Hautaniemi

Dagen till ära den 25 maj bjöd vår kungliga huvudstad på högsommarvärme i maj när årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival gick av stapeln.

Som vanligt bjöds det på en härlig mix av möten med förlagsfolk, serieskapare och fanzinister; panelsamtal, signeringar, utställningar, mycket folk och underbar stämning.

Panelsamtalen jag hann med blev ett mycket trevligt och informativt samtal mellan debutanterna Ditte Lindroth (Flickvänsprovet, Kartago), Matilda Josephson (Mjölk och människor, Galago) och Andrea Udd (Innamorati eller Narrens dagbok, Kaunitz-Olsson) med Nina Hemmingsson som moderator; tyske hedersgästen Mikael Ross som bland annat talade om processen bakom nyligen Urhunden-nominerade Fallet (Galago) med även hans bok om unge Beethoven (Goldjunge) och hans senaste verk (Der verkehrte Himmel) som är en thriller om trafficking i Berlin; ett fängslade samtal om norska Ida Larmos Rigel – Ekot av en katastrof (Kaunitz-Olsson) som handlar om en fruktansvärd fartygssänkning under andra världskriget som närmast raderats ur historieskrivningen samt Kristina Öhmans föredrag om sin bok och avhandling med titeln Ett tjejligt rum: tidningen Starlet 1966–1996.

Dagens skörd blev Chiara Lagani och Mara Cerris adaption av Elena Ferrantes Min fantastiska vännina och samlingsutgåvan av Ulf Janssons Box 19008 från Epix förlag; Urhunden-nominerade Yngve Öman – Killen på länsbussen av Dennis Eriksson från Sanatorium förlag; exklusivt tryck av Karl Johnssons Metal Hurlant-serie Thanatus; Innamorati eller Narrens dagbok av Andrea Udd och Rigel – Ekot av en katastrof av Ida Larmo från Kaunitz-Olsson; Uppvaknanden av Juliette Mancini och Work-Life Balance av Aisha Franz från Lystring förlag; Fight! av Andreas Hedström samt årets serieantologi från Serieskolan i Malmö.

Stort tack till alla arrangörer och medverkande som återigen levererat en seriefestival i toppklass. Seriesverige äger!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...