Recensioner

Kingdom of the Wicked

onsdag 2 december, kl 21:07 av 0 kommentarer

kingdomofthewickedIbland blir jag sugen på en serie enbart för omslagets skull. Kingdom of the Wicked har just ett sådant toklockande omslag. D´Israeli (ev. släktskap med den premiärministern Benjamin vet jag inte) har gjort det riktigt bra. En helvetesscen som tagen från första världskriget men istället för män är det små nallar som springer fram i leran som är beströdd med leksaker och i bakgrunden silhuetten av en jättestor nallebjörn, allt i snygga färger. Mumma.

Edginton och D´Israeli är båda engelsmän och har tidigare samarbetat i serien Scarlet Traces. Eginton har tidigare skrivit bl.a. Aliens och Planet of the Apes-serier. D´Israeli har bl.a ritat Judge Dredd och Batman. Det här är dock första gången jag stöter på herrarna. Serien gavs först ut som en serie av förlaget Caliber på 90-talet och samlades sedan i en HC av Dark Horse 2004 så den har några år på nacken.

Kingdom of the Wicked handlar om den oerhört framgångsrike barnboksförfattaren Chris Grahame som bryter samman på grund av stress verkar det som. Han mår psykiskt dåligt och börjar ifrågasätta sitt liv. På en fet releasefest svimmar han av och när han vaknar upp befinner han sig i sin barndoms drömvärld Castrovalva. Drömvärlden har dock förbytts till en mardröm sedan en ond diktator tagit makten och sprider sin ondska. Chris hamnar efter en olycka i koma och då blir det dags att på allvar ta sig an diktatorn som är läskigt lik honom själv.

Seriens tema om hur barndomens drömvärld förvandlats till en mardröm är riktigt intressant och Edginton har lyckats skapa en intressant värld. Onskans intåg i drömvärlden är faktiskt lite skrämmande och otrevlig. I grunden är det en rätt konventionell historia Edginton berättar men han har vässat den med lite annorlunda ingredienser som lyfter anrättningen. Utgången känns inte helt given vilket är ett plus. D’Israelis teckningar harmoniserar bra med manuset och färgläggningen är riktigt snygg på sina ställen och teckningarna fantasifulla. Serien är ett bra hantverk helt enkelt som är både oroande och fascinerande.

Manus: Ian Edginton
Illustration: D'Israeli
Förlag: Dark Horse
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...