Recensioner

Isvandraren

lördag 8 maj, kl 13:49 av 3 kommentarer

IsvandrarenJiro Taniguchi är en av de japanska serieskapare som hyllats mest i väst. Hans mer realistiska stil och lugna tempo har gått hem här. En av hans mest hyllade serier är Min fjerne barndomsby om en man som svimmar och vaknar upp i sin barndom. Epix släppte lagom till Spx10 Isvandraren, en serie noveller på temat människan och naturen, och det är första gången Taniguchi ges ut på svenska vilket Epix ska ha all cred för.

Albumet innehåller sex noveller och temat människan och naturen är centralt i fem av dem. Den första novellen, Isvandraren, handlar om författaren Jack Londons kamp för att överleva i ett isigt Alaska. Vilda vita västern handlar om två män som fraktar en likkista och förföljs av vargar. Bergens herre handlar om en björnjägare som jagar den björn som dödat hans son. Kaiyose-Jima, blåmusslornas ö handlar om vänskapen mellan en pojke och en flicka under en sommar i ett fiskeläge parat med lite dramatik på havet. Valarnas sång handlar om en valforskare som besatt följer efter en val som han följt i många år och som ger sig iväg för att dö i valarnas kyrkogård. Pinjeblommornas hus avviker från de andra genom att inte ha samma tema, den handlar om en mangatecknare som bor i ett lite märkligt hus med udda existenser och andar. Tre av novellerna utspelar sig i Nordamerika och tre i Japan.

De sex novellerna håller en blandad kvalité. De tre första där det verkligen handlar om människan mot naturen tycker jag är de bästa, där finns den största dramatiken och de mäktigaste scenerierna. Taniguchi skildrar i de på ett bra sätt människans sårbarhet i naturen och vikten av att respektera den. Allra bäst är Vilda vita västern där vargarnas attacker på fraktkarlarna blir en illustration av deras utsatthet i en obarmhärtig natur. Det ska förstås sägas att Taniguchis illustrationer håller en hög nivå även i Isvandraren och Bergens herre, Taniguchi tecknar i en realistisk stil med generösa detaljer. Riktigt bra.

Den fjärde novellen Kaiyose-Jima, blåmusslornas ö är också bra och även om naturen, i det här fallet havet, spelar en sIsvandraren2tor roll är inte fokus på människan mot naturen utan den skildrar på ett känsligt sätt vänskapen mellan en pojke och en flicka som båda är ensamma. Den håller lika hög klass som de tre första och visar på Taniguchis skicklighet att skildra unga. Det är först med de två sista novellerna som samlingen tappar tempo och kvalitet. Pinjeblommarnas hus berör mig inte på något sätt, det är en ointressant historia med ointressanta karaktärer. Den sista, Valarnas sång, är klart sämst. Taniguchi tecknar givetvis valarna och den karga miljön snyggt men historien är så tyngd av new age-dynga att den liksom valen sjunker till botten.

Totalt sett är Isvandraren en bra samling noveller. Det jag har svårast för med Taniguchi är att det ofta blir för mycket new age-tjafs i hans serier. Min fjerne barndomsby led av samma problem som Isvandraren och om man som jag innerligt avskyr Paolo Coelho så blir det lite påfrestande. Epix utgåva är snyggt formgiven i likhet med de andra de gett ut sista åren och Horst Schröders översättning är bra, new age-tilltalet som spökar då och då kan inte lastas honom. Trots gnället i slutet rekommenderar jag Isvandraren eftersom de fyra första novellerna är riktigt bra.

Illustration: Jiro Taniguchi
Förlag: Epix
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. Håkan / Wakuran says:

  New Age-flum och naturromantik. Jag tycker det låter litet som Cosey och hans ”Jonathan” (även om jag inte tror den alls finns på svenska).

  http://www.comicwiki.dk/wiki/Cosey
  http://lambiek.net/artists/c/cosey.htm
  http://cosey.rogerklaassen.com/

  http://www.comicwiki.dk/wiki/Jonathan

 2. Rikard says:

  Jag har bara läst Coseys På sporet af Peter Pan som jag iofs gillade. Men av det jag läst om Cosey och hans andra serier kan jag tänka mig att han är inne på samma spår. Cosey är f.ö. liksom Taniguchi en väldigt skicklig tecknare.

 3. […] gav ut två japanska album lagom till Spx10. Isvandraren av Jiro Taniguchi har jag recenserat och nu är det dags för Kinderbook- serier för sorgsna barn […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...