Recensioner

Bad Island

söndag 27 november, kl 19:16 av 1 kommentar

badisland

Doug TenNapel har gjort flera omtyckta serier som riktar sig till unga tidigare som Monster Zoo och Ghostopolis. Jag har inte läst något av honom tidigare men när jag läste om Bad Island kunde jag inte låta bli, dessutom var omslaget väldigt lockande. Bad Island handlar om en familj bestående av mamma, pappa, son och dotter som ger sig ut på en seglats som pappan mot de andras vilja drivit igenom. Det vill sig inte bättre än att de kraschar mot en ö och båten slås sönder. Men de klarar sig iaf. Eller nästan, Janie, som är ca fem år förlorar sin älskade orm Pickles i kraschen men vill inte ta farväl utan behåller sitt alltmer ruttnande husdjur. Det blir inte bättre när ön visar sig vara befolkad av hemska djur och vidriga varelser. Familjen får göra vad de kan för att överleva och avslöja öns hemlighet, en hemlighet som man förstår allteftersom den parallella handlingen om en konflikt på en avlägsen planet berättas.

Bad Island är en jäkligt jobbig ö. Familjen ställs på en massa prov och det hela blir lite småspännande och säkert mer så för någon i yngre tonåren som får antas vara den huvudsakliga målgruppen. Albumet är trots allt utgiven på Scholastics underetikett Graphix. Vem som är huvudperson utöver ön framträder först efter tag då tonårige sonen Reese går från trumpen och anti tonåring till uppfinningsrik och modig räddare av familjen. TenNapel har levererat en härlig blandning av tv-serien Lost, lite Lovecraft-monster och Robinson Kruse om han haft familjen med sig. Serien är fartfylld och kul och som sagt lite spännande. TenNapel är en riktigt bra tecknare och såväl rymdkonflikten som ön är fantasifullt skildrad och dialogen sitter som en smäck. Bad Island är ett julklappstips inte bara till tonåringar utan alla som gillar ett hederligt gammaldags äventyr med inslag av sci-fi och fantasy.

Illustration: Doug TenNapel
Förlag: Graphix
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. maja says:

    För ”Crusoe om han hade haft familjen med sig”, se Den schweiziska familjen Robinson av pastor Wyss. Helt ok läsning, faktiskt.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...