Film

Punisher

onsdag 3 januari, kl 19:38 av 0 kommentarer

Bildresultat för punisher netflixNetflix Marvel-satsning inleddes storstilat med suveräna Daredevil. Sedan har det hackat en del. Säsong två av Daredevil levde inte upp till ettan, Jessica Jones såg jag inte ens klart, Luke Cage var rätt bra, Defenders okej och Iron Fist sämst. Mina förväntningar var därför inte så höga när Punisher fick en egen serie. Punisher var med redan i säsong två av Daredevil och jag mindes Frank Castle mest som en mördarmaskin utan större djup även om han var ett välkommet tillskott till en säsong som gick på halvfart. Lägg därtill att jag aldrig läst en Punisher-serie. Men Punisher-serien träffade hårt, lika pricksäkert som ett skott avfyrat av Frank Castle. Frank (suveränt spelad av Jon Bernthal) fortsätter jakten på de ansvariga för mordet på hans familj, det visar sig att konspirationen är större än vad Frank trodde. Nedan kommer jag att spoila delar av serien så läs inte mer om du inte sett den. För det ska du göra. Det är den bästa Marvel-serien hittills och en av mina bättre tv-upplevelser de senaste åren.

Första gången vi träffade på Frank Castle betade han som bäst av de gangsters som hade kopplingar till hans familjs död. Flera gånger stoppades dödandet av Daredevil som inte har samma tolerans för dödande som Frank Castle. I Punisher lever Frank ett undanskymt liv som rivningsarbetare, all ångest och självhat låter han gå ut över väggarna till förtret för vissa kriminella arbetskamrater som inte gillar att han bidrar till att jobb avslutas för snabbt. Frank håller sig för sig själv och låter inte de upprepade psykningarna störa honom. Först när en stöt med flera i hans arbetslag (nej, Frank ingår egentligen inte i det) går snett och den ende som varit vänlig mot honom håller på att stryka med tar Frank till våld igen. Därefter kontaktas han av dataanlytikern David Lieberman (å givetvis en superhackare) som hamnat i onåd sedan han försökt avslöja en illegal operation i Afghanistan som Frank Castle var en del av. Han sköts och alla inklusive hans familj tror att han är död. Han vill att han och Frank gemensamt ska hämnas på dem som försökt döda dem och dödat Franks familj. Frank trodde att hämnden var klar men så är det inte, de skyldiga lever och går fria. Det går inte friktionsfritt och är en del av seriens behållning men till slut teamar de ihop och hämnden/kampen för rättvisa kan börja.

Det är gott om brutalt våld i Punisher, det följer liksom med karaktären. Men det finns annat också som gör serien så mycket bättre än om det varit en enda lång orgie av dödade bad guys. Dels har man satt in Franks kamp i en samtidskontext med kriget i Afghanistan som bakgrund. Frank är inte den enda traumatiserade krigsveteranen och de har alla olika sätt att hantera krigsupplevelserna och svårigheten att anpassa till till ett vanligt liv vid hemkomsten. Frank är plågsamt medveten om att han inte var den far/make han önskade att han var och hur brutaliteten i kriget och de saker han gör förändrar honom. Man har bemödat sig att skapa intressanta karaktärer, alltifrån Franks godhjärtade vän Curtis till den onde psykopaten Bill Rawlins. Men alla står de i skuggan förstås av Frank Castle. Jon Bernthal gör en suverän insats där han hanterar både en aggressiv Frank och en ömsint Frank lika bra. Det är så att jag som åskadare nästan kan ta på Franks inre kamp. De bästa scenerna är inte när Frank går lös på de onda om än aldrig så välförtjänt utan det är andra scener. Som när Frank hittar en form av substitut hos Birnbaums familj, fortfarande plågade av hans död. Det är en annan sida av Frank, den sida som försöker skapa sig ett nytt liv fritt från det förflutna. Häri ligger seriens verkliga styrka, pendlandet mellan brutal action och plågade människor som hankar sig fram och försöker hitta en mening.

Punisher är en av de bästa serier jag sett de senaste åren men jag vill inte se en fortsättning. Inte för att säsong två riskerar att vara sämre utan för att Frank i slutet av serien finner någon form av frid. I slutscenen öppnar han sig för de andra i gruppen av krigsveteraner som Curtis leder och konstaterar att han aldrig varit så rädd som nu när han inte längre har någon kamp att bedriva. Men en säsong två lär det bli, det finns fler onda och Franks och Karen Pages attraktion kommer givetvis att följas upp.

 

Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...