Recensioner

Uzumaki-Spiralerna, del 1

fredag 16 oktober, kl 12:36 av 8 kommentarer

uzumaki-spiralernaVuxenmanga är inget vi har blivit bortskämda med här i Sverige trots den mangavåg som varit. Nu har iaf Galago annonserat att de ska ge ut vuxenmanga vilket de ska ha en eloge för. Först ut är Junji Itos Uzumaki-Spiralerna, en skräckmanga i tre delar, det är alltså ingen evighetsmanga som en del andra. Första delen är på nästan 300 sidor och man läser i rätt riktning (för japanerna alltså). Bild & Bubbla skrev om just Uzumaki i nr 175. Uzumaki-Spiralerna handlar om den lilla staden Kurozu vid den japanska kusten. En stad som hemsöks av en form, spiraler. Människor blir besatta av spiraler och denna galenskap tar sig olika uttryck för olika personer. Den enda gemensamma nämnaren är spiralerna och ond bråd död. Huvudpersoner är det unga paret Kirie och Shuichi som båda på nära håll drabbas av spiralernas förbannelse och får bevittna hur spiralernas påverkar staden alltmer.

Junji Ito tecknar i en realistisk och detaljerad stil och lyckas skapa en suggestiv och otäck stämning som inramning. Idén med hur spiralerna långsamt tar över staden och dess invånare är också intressant och galenskap är det mest skrämmande av allt. Så till det verkligt väsentliga: Blev jag rädd? Svaret är delvis nej och då är jag ändå lättskrämd. Det hela börjar bra med besatthet och galenskap och ond bråd död. Inledningsvis är Uzumaki så skrämmande och gastkramande som utlovats men när följderna av spiralerna blir allt knäppare blir jag allt mindre rädd, tyvärr. Det innebär dock inte att Uzumaki inte är bra för det är den och obehaget sitter kvar, alla ingredienser för att skrämmas finns men det blir lite för konstigt för min smak (det galna håret som ses på omslaget är det värsta exemplet). Kommande delar tror och hoppas jag är lika spännande och gastkramande som Uzumaki var i början. För de är otäcka de där spiralerna.

Manus: Junji Ito
Illustration: Junji Ito
Förlag: Galago
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. Ferdinand says:

  Det här blir nog det första jag köper från Galago på 20 år. Jag har sett filmen som bygger på mangan och den var sjukt skruvad. Men inte den heller särskilt skrämmande. Mer bisarr än läskig.

  Är det någon som vet om Galago översätter direkt från de japanska originalen, eller de engelska utgåvorna?

 2. wasabi says:

  Hoppas att den lyckas nå ut till en bred publik. Det behövs lite fler förlag som vågar ge ut lite annorlunda manga titlar.
  Ordbilder förlag kommer också med två vuxenmangatitlar nästa år så jag hoppas att intresset växer.

 3. Arvid says:

  Intressant, det här ska jag nog kolla in. 🙂

 4. Tomb says:

  Uzumaki på svenska? *shudder*

  Personligen rekommenderar jag GYO på engelska.

 5. Rikard says:

  Ferdinand: Galago översätter från japanska.

  Wasabi: Ska bli spännande att se vad Ordbilder ska ge ut. Jag gillade Drömmarnas djup som kom förra året.

 6. […] Albumet släpps även det i mars. I april, lagom till spx, släpps andra delen av skräckmangan Uzumaki-Spiralerna av Junji Ito som handlar om en by som hemsöks av spiraler i olika former. I samma veva släpps […]

 7. […] m.m: Galago gav ut första delen av Uzumaki- Spiralerna förra hösten och jag recenserade den. Jag skrev då att det skulle bli tre delar men Galago valde att bara dela upp den i två. […]

 8. visitar este sitio web de enlace

  Uzumaki-Spiralerna, del 1 « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...