Recensioner

Siege #2 (av 4)

fredag 12 februari, kl 22:07 av 13 kommentarer

siege2Det är svårt att ens försöka bli långrandig när man ska skriva ett utlåtande av andra numret av Siege. Andra numret tar vid exakt där första numret slutade. Norman Osborn och hans goons har utan förvarning attackerat Asgård, och första numret såg ut att öppna för en sjujävla batalj mellan galna skurkar, uppretade superhjältar och strandsatta nordiska gudar. När Siege nu fortsätter så känns det nästan som att en sjujävla batalj var något av en underdrift. Hela det här numret är i princip en enda lång fightscen, och det säger jag med kärlek i rösten. Vi får se Norman Osborn bli skjuten med en bazooka från en pickup, Daken (Wolverines ohängde son) blir bokstavligen grillad, krigsguden Ares lackar ur på riktigt, Captain America gör comeback och Sentry bjuder på ett av de allra brutalaste slagsmålen jag har sett på väldigt länge. Just slagsmålet mellan Sentry och den motståndare jag inte tänker nämna här har även ett så grisigt och chockartat slut att det lär gå till historien som en av Marvels allra mest övervåldsamma seriepaneler genom tiderna. Känns mer som något som hade kunnat vara med i exempelvis Avatar Press-serien No Hero. Jag personligen kanske inte blir direkt upprörd över det grafiska våldet här, men det är definitivt ett starkt vafan!?-ögonblick. Andra numret av Siege kommer (antagligen) aldrig att vinna några priser eller omnämnas som en serie med något större djup, men för min del är det absolut inte något negativt. Brian Michael Bendis och Olivier Coipel levererar helt enkelt en redig käftsmäll till actionupplevelse här, och det är väl det som superhjälteserier av den här typen ska gå ut på. Det är snyggt, spektakulärt, spännande och extremt underhållande.

Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: Olivier Coipel
Förlag: Marvel
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. Håkan / Wakuran says:

  Men vad får serien för betyg i griserifaktor?

  ”Ame-Guro”, som japanerna skulle ha sagt…

 2. Jag tycker att Siege hittills har varit det bästa Marvel-eventet sedan… hm, tja… Secret Wars? 🙂 Historien är lagom kort, kärnfull och även om jag gillade idén med hela Dark Reigns ”nu tar de onda över” så känns det ändå ganska skönt att Norman Osborn & co till slut får lite stryk. Dessutom, den strid som Sentry var inblandad i väckte något slags obehag inom mig faktiskt, vilket inte är illa för en sunkig superhjälteserie. Det här kan faktiskt utveckla sig till någonting riktigt lovande.

 3. Magnus says:

  Nu vet lixom i stort sett alla redan att Sentry sliter itu ____ i två delar, så jag tycker det är ganska löjligt att inte kunna skriva det rakt ut. I övrigt en riktigt bra recension som vanligt!

 4. Tomb says:

  De sista panelerna med skölden.. Vill ha på väggen!

 5. Thomas Fels says:

  Jag började fundera på att köpa Siege samlad när jag läste denna recension, men hade ingen aning om att Sentry slet någon itu. Spoila inget mer utan att förvarna.

 6. Jonas says:

  Håller med om att Siege känns extremt lovande i jämförelse med tidigare events än så länge, och griserifaktorn skulle jag säga ligger ligger på 5 av 5 för att vara en Marvel-serie. Independent-bolagen ligger väl rätt ofta på den här nivån, men för att vara Marvel är det som sagt något utöver det vanliga.

  Ang spoilers så brukar jag när jag skriver om nya serier försöka hålla alla större spoilers till ett minimum, och så även för ovan nämnda fightscen. Jag själv hänger inte alls på serieforum och tycker att det är kul att inte veta vad som ska hända i serierna jag läser. Nu vill vi på Shazam naturligtvis inte styra eller vinkla vad som skrivs i kommentarerna här, men om ni ska ”spoila” något i en kommentar, gör gärna en liten förvarning innan.

 7. Henrik Ö says:

  Jag är kluven: å ena sidan är actionsekvenserna i Siege #2 i princip klanderfria. Sentrys bärsärkagång, de sista fyra rutorna… mäktigt! Serien är snygg som fan, inte tu tal om den saken. Samtidigt får jag lite Justice-League-på-60-talet-vibbar när alla ska prata så mycket och förklara vad som händer medan de slåss hela tiden.

 8. Magnus says:

  Jonas:

  Ni, här på Sazam, länkar ständigt till bl a Newsarama, som skrev så här om Siege 2 den 5:e feb:

  http://www.newsarama.com/comics/Siege-Damn-Dirty-Gods-100205.html

  Så det där med att du inte besöker forum, sorry, men det köper jag inte

  I stort sett alla bloggar har skrivit om det och dessutom lagt ut bilder på det hela. Här t ex (och ja spoilervarning på då då):

  http://comicbookrevolution.net/index.php?option=com_content&view=article&id=196:siege-2-review&catid=67:marvel&Itemid=70

  Tycker bara det blir lite vuxendagis och cykelhjälmsvarning när man försöker hålla sådant hemligt som alla ändå känner till, och det är ju synd på en i övrigt väldigt trevlig blogg.

 9. Jonas says:

  Som sagt, jag personligen läser inte på forum/siter vad som kommer att hända i de serier jag köper, men jag talar bara för mig själv. Jag läser serienyheter mer eller mindre dagligen (främst IGN och CBR), men jag undviker så gott jag kan de artiklar som verkar avslöja handlingen. Hur de andra som skriver här gör kan jag inte svara på, för det vet jag inte.

  Ang att ”hålla sådant hemligt som alla ändå känner till” så kände uppenbarligen inte Thomas ovan till vad som händer i Siege #2, och ville antagligen inte veta det förrän han läste numret. Jag själv hade inte heller velat ha vetat det (och gjorde det inte heller förrän jag läste numret), så jag kommer även fortsättningsvis att hålla mina utlåtanden om nya serier mer eller mindre spoilerfria. Jag kör alltså vidare med vuxendagis och cykelhjälmsvarning fullt ut.

 10. Magnus says:

  Jonas:

  Det är klart att du skall göra det för Thomas skull, om inte annat! För jag menar nördstämpeln (vuxen comic-läsare) är naturligtvis inte tillräckligt betungande ändå lixom…det kan alltid bli nördigare och töntigare…det finns ingen nedre gräns (inte på Shazam iallafall).

 11. Tobbe says:

  Magnus: Ja, men då kan väl du hålla dig till dina ”vuxna” bloggar som vräker ut sig spoilers och så kan vi andra som vill kunna få serietips utan att förstöra handlingen läsa Shazam.

 12. Thomas Fels says:

  Själva spoilandet var inte så farligt (eftersom vi inte fick veta vem offret var), men alla läsare är nog inte lika inbitna som Magnus och följer en massa bloggar. Jag för min del följer inte särskilt mycket på vare sig forum eller bloggar och lär knappast vara ensam om det.

 13. Anon says:

  Grejjen med sentry var ju inte så oväntad om man läser Dark Avengers.

  Enda negativa med siege är väl egentligen att det mer eller mindre är Ultimatum i vanliga 616 universum.

  bang bang. rensa lite. och sen slut på mega events och alla lever lyckliga i resten av sina dagar. med en nypa salt förståss då marvel är marvel.

  Vad vi egentligen vill veta! Who is norman’s secret weapon 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...