Recensioner

Air #17

lördag 13 februari, kl 20:15 av 0 kommentarer

Air17Om ni alltså har missat det följde begåvade G Willow Wilson upp kritikersuccén Cairo med en ongoing på Vertigo med titeln Air (hon har även skrivit DC-miniserien Vixen: Return of the Lion och kommer enligt ryktet snart ut med en X-miniserie med Nightcrawler i huvudrollen). Huvudrollerna i Air innehas av Blythe Cameron, en flygvärdinna med höjdskräck, och Zayn, kanske terrorist, kanske dubbelagent, kanske… något annat. De hamnar båda två i en post-kolonial, post-9/11-soppa av aztekisk magi, konspirationer i flygbranschen, imaginära länder och annat som hör Vertigo-serier till. Genrer och referensbibliotek blandas här av Wilson utan att hon så mycket som tittar sig över axeln, vilket skänker Air en fräschör som många andra serier saknar – hela historien går på i ett uppkäftigt tempo som det bara är för läsaren att acceptera.

Air #17 fungerar som en coda efter den senaste arcen och är med Air-mått mätt tämligen tillbakahållen: numret innehåller bara ett möte med flygarässet Amelia Earhart (nej, hon är inte död), en mental tidsresa och ett möte med den aztekiske guden Quetzalcoatl. Lite välförtjänt lugn således efter Blythes tidigare möte med ett gäng heavy metal-jihadister (nej, det betyder inte vad ni tror, oavsett vad ni tror) och en överdos av psykofarmaka.

Förhållandet mellan Blythe och Zayn fördjupas ytterligare (vilket är bra – det är trots allt seriens kärna), och tidshoppet ger viktiga pusselbitar till Blythes bakgrundshistoria. M K Perker hittar mer och mer formen som illustratör – i de tidiga numren av Air hade Blythe klara drag av Barbie, men nu är Perker inte rädd för att ge hennes ansikte mer karaktär (Zayn är fortfarande en riktig beefcake, dock). Quetzalcoatl-sekvensen och slutet på Blythes dröm/tidsresa skildras också med snits och slående bilder – jämfört med Cairo har Perker utvecklats ordentligt och varvar när- och helbilder på ett mer filmiskt sätt.

Ett riktigt bra nummer men inte särskilt lämpligt ställe att ”hoppa på” serien. Köp hellre de två första volymerna (Letters from Lost Countries och Flying Machines), sen har du tillräckligt med bra grepp för att börja köpa en av de mer fantasirika Vertigo-serierna, alla kategorier.

Manus: G Willow Wilson
Illustration: M K Perker
Färgläggning: Chris Chuckry
Förlag: DC/Vertigo
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...