Recensioner

Cannibal, Vol. 1

torsdag 23 mars, kl 23:01 av 0 kommentarer

En våldsam orkan härjar längs med USA:s sydöstra kust som river upp urgamla myggor vilka bär på ett virus som får de infekterade att hungra efter människokött. Ett år senare finns fortfarande inget botemedel i sikte och regionen är splittrad när det gäller hur man ska handskas med offren. För familjen Hansen är dock svaret enkelt: ta lagen i egna händer och döda dem. Men allt detta ställs på sin spets när deras nära och kära drabbas. Serien Cannibal utspelas i den lilla hålan Willow i Floridas träskmarker, ett samhälle som är för envist för att ge sig trots att de får en kannibalisk pandemi på halsen.

Serien är skapad av Brian Buccellato tillsammans med Jennifer Young som mest jobbat som redaktör, bland annat på Buccellatos Image-serie Sons of the Devil. Det var hon som kom på idén om ett kannibaliskt virus och eftersom hon själv är uppvuxen i en småstad i Florida utspelas handlingen i en sådan miljö med allt vad det innebär av stereotyper och klichéer. Nu behöver man ju inte åka enda till amerikanska Södern för att uppleva något liknande utan i mitt fall räcker det att jag tänker tillbaka på min egen uppväxt i Östergötlands avkrokar eller upplevelsen av min hustrus hembygd i mörkaste Småland (som är så nära Den sista färden man kan komma fast utan banjospelande, tandlösa barn). Detta sagt med mycket kärlek för trots inslag av envishet, trångsynthet och utslagna människor så finns där också en jordnära värme, ärlighet och trygghet som många storstadsmänniskor helt tappat kontakten med.

Cannibal handlar först och främst om en sådan bygd och själva viruset är bara grädden på moset. Orsaken till själva viruset omnämns bara i Image Comics reklam för seriens första samlingsvolym och vi kastas rakt in i händelserna utan onödiga och tröttsamma infodumpar. Under resans gång får vi reda på att de infekterade drabbas av hög feber vilket senare får dem att maniskt hungra efter människokött. Det handlar inte om några själlösa zombies utan de drabbade är olyckligt nog högst medvetna om vad de gör men kan helt enkelt inte stoppa sig, vilket inledningen på serien är ett utmärkt exempel på när en ung anställd blir ett skrovmål vid familjen Hansens vattenhål vid namn Hog’s River Bar & Grill.

Baren drivs av pappa Roy och han får även hjälp av sönerna Grady och Cash och det är när den yngste brodern Cash upptäcker att hans blivande trolovade Jolene en dag försvunnit spårlöst som berättelsen sätter fart på riktigt. Den förtvivlade Cash vägrar tro att hon är ett offer för viruset och beslutar sig för att utkräva rättvisa på egen hand genom att misshandla en tidigare allt för närgången beundrare till hans flickvän och sedan har vi Gradys skepparkompis Danny som har en besvärlig familjesituation men hans största fel är att han inte är infödd vilket automatiskt väcker misstankar.

Själva grundhistorien är mer Southern Bastards än The Walking Dead och även om Cannibal inte är något mästerverk så är den mycket spännande och läsvärd och framförallt gäller det de mycket fina illustrationerna av Matías Bergara (Sons of Anarchy). Hans stil är en skön mix av Greg Capullo, Sean Murphy och Rafael Albuquerque och hans skickliga bildkomposition och perfekta ansiktsuttryck tillsammans med Buccellatos egen färgläggning av serien får mig att hungra (förlåt) efter mer. En skön detalj är också att seriens omslag och försättsblad osökt för tankarna till lokalproducerade spritdrycker vilket även gör mig sugen på en god Bourbon.

Cannibal är en trevlig överraskning och även om den inte är lika träffsäker och briljant som Southern Bastards eller lika mystiskt stämningsfull och makaber som Harrow County så är det en lantlig thriller som jag definitivt tänker fortsätta läsa.

Manus: Brian Buccellato, Jennifer Young
Illustration: Matias Bergara
Färgläggning: Brian Buccellato
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...