Recensioner

Paper Girls, Vol. 5

lördag 1 december, kl 23:52 av 0 kommentarer

Återigen har våra tolvåriga hjältar från 1988 gjort ett tidshopp och befinner sig nu i nådens år 2171. Den här gången är inte Mac, KJ, Tiffany och Erin ensamma utan år 2000:s upplaga av Tiffany (som Erin redan döpt till Double-Oh Tiff) har också hängt med på resan. Men samtidigt lyser hoppets stjärna för Mac ser en möjlighet att bli botad från den leukemi som hon redan vet kommer kosta henne livet och det visar sig att Wari och Jahpo, som kvartetten stött på tidigare i forntiden, också befinner sig i denna tidsera. Om de har lyckats resa genom tiden så borde även Paper Girls kunna resa hem…men frågan är om historien redan är skriven och att det inte finns något de kan göra för att påverka den?

Under 2018 bestämde jag mig av olika anledningar för att sluta prenumerera på amerikanska lösnummer (en sanning med modifikation eftersom jag krampaktigt håller fast vid ett fåtal titlar). Detta är därmed sista gången som jag hade nöjet att läsa en av mina pågående favoritserier, nämligen Paper Girls av Brian K. Vaughan och Cliff Chiang, i lösnummer men förmodligen kommer jag inte kunna hålla mig när serien startar om igen i mars 2019.

Femte volymen utspelas som sagt i en avlägsen framtid och beskriver därmed, precis som tredje volymen (fast tvärtom), en helt fiktiv värld som inte är gödslad med populärkulturella referenser. Detta ger dock Vaughan möjlighet att spänna bågen med spännande action, framtida lingo och mycket tonårsdramatik. Dynamiken mellan tjejerna blir bara bättre och bättre och insatserna från alla inblandade högre och högre och precis som i tidigare volymer så briljerar Cliff Chiang med sina underbara illustrationer och Matt Wilson med sin klanderfria färgpalett.

En av orsakerna till att tredje volymen av Black Hammer fick ett så skralt betyg av mig var att serien förlorade en av sina grundstenar och trots att många bitar faller på plats i femte volymen av Paper Girls så tappar den aldrig tråden eller grundkänslan, plus att det fortfarande återstår många frågetecken att räta ut. Visst får vi reda på vem Grandfather egentligen är och att tolvåringarna redan träffat honom men det visar sig också att allt hänger ihop på ett mycket skickligt sätt eftersom händelserna år 2171 utspelas strax innan Halloween 1988 då tjejerna först drogs in i händelsernas skeenden. Låter det förvirrat? Det är det absolut inte och Paper Girls är fortfarande den bästa serie med tidsresande som jag läst och lätt en av de bästa (av många) ur Brian K. Vaughans gedigna katalog. Seriens andra lyxutgåva (som samlar Paper Girls #11-20) dyker upp i april 2019 och har du inte läst serien så rekommenderar jag den varmt.

Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Cliff Chiang
Färgläggning: Matt Wilson
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...