Recensioner

Serieböcker 2018: Girl Town av Carolyn Nowak

lördag 18 maj, kl 00:20 av 0 kommentarer

Den franske målaren och skulptören Jean-Léon Gérôme (1824-1904) målade mot slutet av sitt liv en mängd tavlor som alla hade ett stänk av skön fantastik i sig. En av dessa är den underbara och iögonfallande La Vérité sortant du puits armée de son martinet pour châtier l’humanité (1896, fritt översatt: ”Sanningen klättrar ur sin brunn beväpnad med en kvast för att tukta mänskligheten”) – där den ”nakna sanningen” är så naken att jag inte vågar lägga upp den på bloggen men ni kan se målningen i länken och även läsa lite om dess fascinerande historia. Omslaget till Carolyn Nowaks egen serieantologi Girl Town är en hyllning till Gérômes målning där titelseriens Betsy kliver ur en gatubrunn för att leverera sanningen. Målningens romantiska bakgrund är utbytt mot en modern gata och Nowak har även klätt på Betsy en liten t-shirt. Omslaget skildrar essensen i Nowaks bok för alla berättelserna i Girl Town utspelas i modern tid fast med olika drag av fantastik och bokens ”sanning” är kvinnors olika trauman och längtan efter närhet. Precis som omslaget så innehåller de olika serierna i Girl Town också flera lagar där Carolyn Nowak visar att hon är en av de bästa serieskaparna just nu.

Självporträtt av Carolyn Nowak

Nowak är nog mest känd för att ha tecknat några nummer av den hyllade serien Lumberjanes men hennes egna alster är häpnadsväckande bra eftersom hon inte bara är en fantastisk historieberättare utan också en rasande skicklig illustratör. Girl Town består av fem små berättelser – Girl Town, Radishes, Diana’s Electric Tongue, The Burning House och Please Sleep Over – där de fyra första tidigare publicerats i annat sammanhang medan den sista är helt ny. Både Radishes och Diana’s Electric Tongue har fått ett Ignatz Award (Outstanding Minicomic 2016 respektive Oustanding Story 2017) och jag tänkte nu göra en liten resumé av dessa underbara berättelser.

I Girl Town får vi träffa tre unga kvinnor som fick lämna astronautskolan eftersom de var för snygga för att skickas ut i rymden (Redan där hajade jag till för med bara en mening kastas vi in i ett absurt och underbart galet sammanhang som väcker tusen frågor och lusten att läsa vidare, ett drag som går igen i de flesta berättelserna). Deras grannar, och förmodade antagonister, är tre andra kvinnor (bland annat Betsy från omslaget) som verkar vara mystiska och farliga men skenet bedrar. En av grannarna har förlorat en arm och kvinnorna i första huset fantiserar livligt om hur hon förlorat den och historiens berättare hyser även känslor för Betsy men har ett märkligt sätt att visa det på då hon skämtar grovt om Betsys vikt på en fest – och sedan är kriget igång. Girl Town är en underbar liten galen bagatell, ungefär som Giant Days på syra, där de unga kvinnorna har en härligt sorglös inställning till livet.

I Radishes skolkar bästa vännerna Kelly och Beth från skolan för att besöka en fantastisk nöjespark där man bland annat kan köpa omöjliga pussel eller få en fluffig frisyr genom att låta en livs levande tiger slicka ens hår. Kelly är smal och utåtriktad medan Beth är kraftig, blyg och har extremt dålig självbild. Detta får en dramatisk, hjärtskärande men också befriande upplösning när Kelly och Beth äter magiska grönsaker vid ett stånd. Allt de äter påverkar dem magiskt en kort stund, som att de kan sväva över marken eller förlorar sitt hår, men om man äter en rädisa får man en stum klonkopia av sig själv vars enda önskan är att få krama sitt original.

Diana i Diana’s Electric Tongue har precis gjort slut med sin äldre pojkvän som inte bara är en känd skådespelare utan också en berömd vetenskapsman och Dianas sätt att gå vidare är att skaffa sig en artificiell pojkvän av senaste modellen. Roboten Harbor är programmerad att anpassa sig och utvecklas efter sin ägare men i slutändan har han ju egentligen ingen egen vilja trots att han är en alldeles förträfflig pojkvän och någon som Diana alltid kan prata med. Seriens titel kommer av att Diana har en konstgjord tunga eftersom hon förlorade sin egen i en våldsam olycka när hon precis gjort slut med sin tidigare pojkvän och trots att hon gärna visar upp sin elektriska tunga för alla som vill ta en titt så kan hon inte längre känna några smaker. Serien påminner en del om Alex+Ada förutom att Nowak lyckas leverera ett mästerverk på drygt 70 sidor, något som Alex+Ada inte kom i närheten av i 15 lösnummer.

Nästa berättelse, The Burning House, handlar om två bästa vänner som är besatta av en obskyr kultfilm som knappt någon har sett och som är närmast omöjlig att få tag i. Filmens legendariska status beror bland annat på den kvinnliga regissörens tragiska livsöde och att den dessutom filmades med flera olika slut. Vännerna har en podcast som handlar om allt som har med filmen att göra och är en lysande och rolig parodi på själva formatet och kulturen med sociala medier överlag. Vännernas entusiasm smittar av sig även på läsaren så mycket att jag längtar efter att se en film som inte finns och jag kan inte låta bli att tänka på vilket antiklimax det skulle vara för tjejerna när de väl har sett filmen.

Den sista serien, Please Sleep Over, handlar om ett ungt kvinnligt kärlekspar som vaktar den enes föräldrahem. Det är en vacker och gripande historia om skam, saknad och underbar kärlek som också innehåller en del läskiga och märkliga inslag.

Girl Town är en av de bästa serieböckerna jag läst i år och det som gör mig närmast galen efter mer är att alla historierna inte bara är så snyggt illustrerade utan också bara gläntar på dörren till något alldeles underbart och fantastiskt. Antologin är nominerad till en Eisner i kategorin Best Graphic Album – Reprint (där man även kan hitta nominerade höjdarserier som Young Frances och samlingsutgåvan av hela Tom King och Gabriel Hernandez Waltas The Vision) och jag rekommenderar den av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Carolyn Nowak
Illustration: Carolyn Nowak
Förlag: Top Shelf Productions
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...